eur:
395.9
usd:
364.98
bux:
65547.26
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus-fertőzés elleni védekezésül arcmaszkot viselő nő Londonban 2020. március 27-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy szabadtéri testmozgás céljából léphet ki az utcára, illetve akkor, ha orvosi segítségre van szüksége. Az országban 15 ezer fölé nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a járványban eddig759-en vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Készenléti állapotban kell lennünk, intett óva a virológus

Kemenesi Gábor virológus szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy ahol csak lehetséges hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket! – kéri legújabb Prezi-videójában Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a korlátozások lazítása mellett továbbra is szükség van ezek alkalmazására.

A Népszava által idézett virológus szerint továbbra is az a legfontosabb szabály, hogy

ahol csak lehetséges hordjuk a szájmaszkot, mossunk kezet, és ne fogdossuk az arcunkat.

A kutató szerint jó hír, hogy nagyon sok védőoltás-jelölt készítménnyel zajlanak klinikai kísérletek világszerte. Ám a vakcinákkal sem érdemes jóslásokba bocsátkozni, figyelmeztet a szakember a videóban – ha ezek át is mentek a klinikai vizsgálatokon, még mindig hátra van a gyártás, a készítmény eljuttatása az oltandó csoportokhoz.

Kemenesi Gábor szerint a gyógyszerekről nap, mint nap megjelenő tudományos cikkeket sem szabad túlértékelni, túlságosan beléjük kapaszkodni. Szakmai kérdés, hogy melyik hogyan hat, az pedig gyakorlati, hogy az orvos majd egy-egy súlyos állapotú beteg kezelésekor melyikhez nyúl. Mindez nem változat azon, hogy

az utcán továbbra is be kell tartani bizonyos, eddig sulykolt szabályokat,

így a távolságtartást, a szájmaszk-viselését és a kézmosást – ismételte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×