eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Szakgimnáziumban 2017. május 8-án.
Nyitókép: Balázs Attila

Itt van az eddig ismert összes részlet az idei érettségikről

Maruzsa Zoltán számos kérdéses ügyben tiszta vizet öntött a pohárba.

Szerdán döntött a kormány az érettségik menetéről, csütörtökön a legfőbb információkat bejelentették a Kormányinfón, és aznap este megjelent az idei, május 4. és 21. között megtartandó érettségi vizsgák speciális szabályait tartalmazó kormányrendelet.

Ezután közölt további részleteket a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Most összegezve felsoroljuk az összes, eddig ismert tudnivalót.

Kivételek: öt tantárgy és a testnevelés

Az idei érettségin főszabályként csak írásbeli vizsgák lesznek, hogy minimalizálják a személyes kontaktusokat.

Kizárólag olyan tárgyakból lesz szóbeli vizsga, amelyeknél sosem volt írásbeli, vagy nagyon nehéz lenne megszervezni. Ilyen a célnyelvi civilizáció, a bibliaismeret, a judaisztika, a népművészet és a hittan. Speciális a testnevelés is, amire külön szabályok születnek majd.

Az írásbeli alól felmentettek számára szintén engedélyezett lesz a szóbeli vizsga.

Csak aki felvételizik

A vizsgajelentkezések közül törölték az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét - nekik a felsőoktatási felvételi szempontjából van még idejük, ősszel pótolhatnak legközelebb.

Az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat csak azok írhatják meg, akik idén felvételiznek, valamint akik már korábban érettségiztek, de az idei felvételi miatt egyes tárgyakból szintemelőre jelentkeztek.

Teljes értékű vizsgák

Bár eltérő módon szervezik az érettségiket, a vizsgák teljes értékűek lesznek.

Ugyanígy, annak ellenére, hogy nincs ezúttal szóbeli rész, a nyelvi érettségi is teljes értékűként lesz átváltva nyelvvizsgára.

Visszalépés, a jelentkezések módosítása

Érettségizni nem kötelező, a kormányrendeletben szerepel, hogy április 20-ig az Oktatási Hivatal elektronikus felületén lehet jelezni a visszalépést. Ha volt már befizetett vizsgadíj, visszafizetik.

A jelentkezések módosítására is van lehetőség. Ha valaki egy bizonyos tárgyból emelt szintű érettségire jelentkezett, de úgy érzi, hogy nem tudott eléggé felkészülni, átjelentkezhet középfokúra. És mivel tavasszal a nyelvvizsgák megszervezésében voltak akadályok, nem mindenki tudott úgy vizsgázni, ahogy tervezte, ezért

van mód középszinten leadott nyelvi jelentkezés emelt szintűre cserélésére, és ily módon megszerezhető a nyelvvizsga.

Érdemes tudni egyébként, hogy a hétvégén megjelent egy kormányrendelet, amely a nyelvvizsgáztatások újraindítását lehetővé teszi – az Oktatási Hivatalnál a napokban zajlik az akkreditáció, a következő napokban megindulhatnak a vizsgák.

Egészségvédelmi előírások

Egy helyiségben legfeljebb 10 fő lehet, köztük legalább másfél méter távolságot kell tartani.

Lehet nagyobb távolság vagy kisebb létszám egy teremben.

Új helyszíneket vonnak be a vizsgák lebonyolításába, ha szükséges lesz, bármely közintézmény termei bevonhatók.

A folyosókon sem tartózkodhatnak egyszerre túl sokan – ez a teremelosztásoknál is fontos, továbbá

rendőri segítséget vesznek majd igénybe ahhoz, hogy a diákok ne csoportosuljanak a vizsgák előtt, után, hanem hazainduljanak.

Az első heti vizsgák 8 helyett 9-kor kezdődnek, a tömegközlekedési csúcsidőszak elkerülése érdekében.

Fertőtlenítik majd az érintett helyiségeket, és a résztvevőknek igény szerint maszkot is biztosítanak,

a maszk viselete, ahogy a WHO ajánlásában is szerepel, ajánlott, de tünetmenteseknek nem kötelező.

A kollégiumi elhelyezést igény szerint biztosítják az érettségik kapcsán, egy szobában egy tanulót lehet elhelyezni. A kollégiumokon belül is érvényesek lesznek a szociális távolságtartás szabályai.

További részletszabályok

Az érettségiző külföldi állampolgárokra ugyanezek a szabályok vonatkoznak. Az esetleges határátlépés kapcsán a hivatalok felveszik majd az érettségizőkkel a kapcsolatot, a jövő hétre mindenkiről pontos adataik lesznek. Karanténintézkedést nem fognak esetükben bevezetni, nem kell a vizsga előtt 14 napra karanténba vonulniuk.

Ballagások nem lesznek.

Fontos, hogy aki beteg, különösen ha légúti panaszai vannak, ne jelenjen meg a vizsgákon.

Mivel a koronavírus fertőzési ideje hosszú, ezért a bejáratnál végzett tesztelésnek nincs érdemi hozadéka.

A felvételi ponthatárokra nincs hatása az érettségik speciális lebonyolítási szabályainak.

Ősszel a hagyományosnál nagyobb volumenű érettségiztetésre készülnek, a felsőoktatásban pedig augusztusban várható a szokásos pótfelvételi meghirdetése, erre, és a keresztféléves jelentkezésre (őszi jelentkezés, februári tanévkezdés) is bővített kapacitással készülnek.

Úgy vélik, lesz elég felügyelőtanár az érettségiken: ha a hagyományos módon szervezték volna meg az érettségit, akkor 4000 emberre lett volna szükség, az új rendszerben a számítások szerint 6000 felügyelőtanárnak kell részt vennie a vizsgákon. Kérte a tanárokat, hogy vállalják ezt a feladatot.

Korábban már ismeretett további rendelkezések

Ha valamely diák eléri az írásbelin a 12 százalékos teljesítményt, de a 25 százalékost nem, akkor szóbeli vizsgát tehet.

A vizsgabizottság munkájában, az értekezletek megtartásakor előnyben kell részesíteni az elektronikus kommunikációs formákat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×