INFORÁDIÓ
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta

koronavírus

palkovics lászló

nyelvvizsga

diploma

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án. Balról Áder János köztársasági elnök.

Palkovics László: a nyelvvizsgakedvezmény nem csak a beragadt diplomákat érinti

InfoRádió

Az innovációs és technológiai miniszter az Arénában elmondta, kiknek és hogyan jár a 95 százalékos tandíjtérítés.

A magyar kormány akciótervének végrehajtását közös ügynek nevezte Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában; az innovációs és technológiai miniszter kifejtette, hogy

egy rendkívüli helyzetre nyújt nagyságrendjét és komplexitását tekintve hatalmas megoldást a kabinet.

Példaként említette, hogy a 9200 milliárd forintos, a GDP 18-20 százalékát kitevő csomag a magyarországi járműipari vállalatok éves összes kibocsátásának felel meg.

Az EU-tól várható forrásokat firtató kérdésre a miniszter elmondta, Magyarország lehetőséget kapott eddig csak, átrendezhette a már korábban megítélt forrásokat, ami fontos ugyan, de nem jelent új segítséget. Hogy az új forrás mennyi lehet, azt szavai szerint még nem lehet látni, de megemlítette a költségvetésben létrejövő alapot, amely ezt monitorozni, koordinálni fogja.

Oktatás, átképzés

Palkovics László megerősítette, mindenki megkapja a diplomáját, aki eddig csak a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette át azt. Az intézkedést éppen az alapozta meg, hogy az idén végzők között sok diák lehet, aki a járvány miatt nem tudja megszerezni a nyelvvizsgáját. Az a cél, hogy amikor a gazdaság újraindul, diplomás szakemberként jelenhessenek meg a munkaerőpiacon, ez 75 ezer diákot érint.

"A nyelvvizsgázás személyes jelenléthez kötött, ezért akik most akarnák megszerezni, nem tudnák. Úgy gondoltuk, hogy mindenki, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diploma átvételéhez, mentesül a követelmény alól" - mondta a miniszter.

Szerinte a tudással igen, de a diplomával nem rendelkező szakembereknek nem szabad középfokú végzettséggel jelen lenni a munkaerő-piacon, alacsonyabb jövedelemért. "75 ezer hallgató meg fogja kapni a diplomáját anélkül, hogy lenne nyelvvizsgája" - szögezte le. Ez az idén végzőket jelenti, ők is megkapják a diplomát, tehát a számuk még 75 ezernél is nagyobb lehet.

A munkahelyükről kikerülőket képesítések megszerzésével is támogatja a kormány, olyan képzéseken vehetnek részt, amelyek teljes mértékben távoktatás formájában elvégezhetők. Ilyen képzés például az informatikai, ahol fél-egy év alatt használható tudásra lehet szert tenni, a tanulók tandíját pedig 95 százalékban kifizeti az állam. Aki ezen túlmenően anyagi segítségre szorul, annak a kamatmentes diákhitel rendelkezésre áll - a felnőttképzésben is. Képzések teljes listája hamarosan hozzáférhető lesz. Az 5 százalékos befizetés úgy fog kinézni, hogy az állam egyből az egyetemnek adja

A Palkovics Lászlóval készült teljes Aréna-beszélgetést alább meghallgathatja.

Palkovics László - 1. rész
 
Palkovics László - 2. rész
 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018