INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

gyógyszer

kína

koronavírus

Új részletek a Kínából érkezett reményteli gyógyszerről

Új részletek a Kínából érkezett reményteli gyógyszerről

Infostart / MTI

A koronavírus-betegek kezelésénél hatásos, a hétvégén Kínából érkezett gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van, de a jelenlegi veszélyhelyzetben egyszerűsített eljárásrend van érvényben - írta a koronavirus.gov.hu.

A hétvégén az egészségügyi védőeszközök mellett gyógyszer is érkezett Kínából.Összesen négy ország, köztük Magyarország kapott vásárlási lehetőséget a favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer vásárlására, amely a kínai és japán adatok alapján jelentősen csökkenti a koronavírus-betegség (Covid-fertőzés) időtartamát, javítja a vírus által megtámadott tüdő állapotát.

A favipiravirt 2014-ben engedélyezték Japánban, azóta alkalmazták influenza és ebola ellen is.

Azt írták: Kínában az orvosságot enyhe és közepes tüneteket mutató betegeknek javasolták, de egyes esetekben súlyos állapotban lévőknél is alkalmazzák.

  • A gyógyszer használata mellett a betegek átlagosan 4 napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig.
  • A gyógyszer használata mellett 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál.
  • A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

A hétvégén 400 ezer ilyen hatóanyagot tartalmazó tabletta érkezett Magyarországra. A gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van; alkalmazásáról a kezelőorvosok döntenek.

Az összes újkoronavírus-fertőzésnél alkalmazott szerről elmondható azonban, hogy ha törzskönyvezett is, az nem erre a betegségre vonatkozik - az idő rövidsége miatt ez egyelőre nem lehetséges -, hanem korábbiakra (malária, reuma, influenza stb.).

Ezért minden esetben, amikor a magyar orvosok valamely készítményt Covid-fertőzés esetén alkalmaznak, úgynevezett indikáción túli kezelést valósítanak meg. Magyarországon ennek szigorú szabályai vannak, de a jelenlegi veszélyhelyzetben egyszerűsített eljárásrend van érvényben. Ez a könnyítés azt is jelenti, hogy a Covid-fertőzés kezelésére adott készítmények használatára nem kell egyenként, betegenként engedélyt kérni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), hanem csak az első kezeléskor. Kilencven nappal a járvány vége után azonban minden kezelőorvosnak összefoglaló jelentést kell készítenie erről a hatóságnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: europeanpharmaceuticalreview.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018