eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Rendőrök a nyíregyházi piaccsarnok előtt 2020. március 29-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kijárási korlátozás: eddig keveset bírságoltak a rendőrök

Ugyan már bírságoltak is a rendőrök a kijárási korlátozás rendelkezéseinek megszegése miatt, de többnyire alapvetően csak figyelmeztették az embereket. A vásárlási idősáv figyelmen kívül hagyóitól a kocsmában ülőkig akadt elég szabálysértő.

A kijárási korlátozás életbe lépésétől, 28-án éjféltől kezdve március 30-án éjfélig 822 alkalommal figyelmeztettek járőrök járókelőket a korlátozás szabályaira - 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 90 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek - írta a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott adatok alapján.

Az ORFK szerint a rendőrök alapvetően igyekeznek együttérzőek lenni, és inkább csak tájékoztatást, felvilágosítást nyújtanak – a 822 figyelmeztetés zömében ilyen intézkedés volt.

A legtöbbször a vásárlási idősávokat figyelmen kívül hagyó bevásárlók miatt kellett lépniük a rendőröknek. Többször szegték meg a szabályokat a délután három óra után is kocsmákban, éttermekben ücsörgő vendégek.

A rendőrök sokakat figyelmeztettek az utcán sétálók közötti másfél méteres védőtáv megőrzésére is.

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint még a nem egy háztartásban élő párok is lehetőség szerint csak másfél méterre közelíthetik meg egymást, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését.

A rendelet megszegőire 5 ezer és 500 ezer forint közötti bírság szabható ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×