INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

koronavírus

kijárási korlátozás

rendőrség

eljárás

Rendőrök a nyíregyházi piaccsarnok előtt 2020. március 29-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Kijárási korlátozás: eddig keveset bírságoltak a rendőrök

Infostart

Ugyan már bírságoltak is a rendőrök a kijárási korlátozás rendelkezéseinek megszegése miatt, de többnyire alapvetően csak figyelmeztették az embereket. A vásárlási idősáv figyelmen kívül hagyóitól a kocsmában ülőkig akadt elég szabálysértő.

A kijárási korlátozás életbe lépésétől, 28-án éjféltől kezdve március 30-án éjfélig 822 alkalommal figyelmeztettek járőrök járókelőket a korlátozás szabályaira - 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 90 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek - írta a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott adatok alapján.

Az ORFK szerint a rendőrök alapvetően igyekeznek együttérzőek lenni, és inkább csak tájékoztatást, felvilágosítást nyújtanak – a 822 figyelmeztetés zömében ilyen intézkedés volt.

A legtöbbször a vásárlási idősávokat figyelmen kívül hagyó bevásárlók miatt kellett lépniük a rendőröknek. Többször szegték meg a szabályokat a délután három óra után is kocsmákban, éttermekben ücsörgő vendégek.

A rendőrök sokakat figyelmeztettek az utcán sétálók közötti másfél méteres védőtáv megőrzésére is.

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint még a nem egy háztartásban élő párok is lehetőség szerint csak másfél méterre közelíthetik meg egymást, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését.

A rendelet megszegőire 5 ezer és 500 ezer forint közötti bírság szabható ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018