INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

koronavírus

szájmaszk

kézmosás

Kiderült, fertőz-e a vírus a bőr sebein keresztül

Kiderült, fertőz-e a vírus a bőr sebein keresztül

Infostart

Bármilyen maszk, jobb, mint a semmi, és bármennyire szárítja a bőrt, mossuk a kezünket minél sűrűbben.

Falus András Széchenyi-díjas immunológus, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa a koronavírus kapcsán a leggyakrabban felvetődő kérdéseke adott választ a 24.hu-nak.

  • Sokan az arcuk elé tekert sállal, kendővel védekeznek. A kórokozó azonban felfoghatatlanul apró, átmérője 90 nanométer, ezért „bárhol” átsiklik. Átfér a hétköznapi maszkok, textíliák szöveteinek résein, ezek tehát komoly védelmet nem nyújtanak, de még mindig jobbak, mint a semmi. A beszéd, tüsszentés, köhögés során kijutó, vírust szállító nyálrészecskéket viszont jól felfogják. Jobb híján nagyon is ajánlott alkalmazni őket.
  • A gyakori, alapos, meleg vízzel és szappannal végzett kézmosás mechanikailag szabadít meg a vírustól (zsíroldó hatása révén a lipidburkát is tönkreteszi, az alkoholos kézfertőtlenítő pedig az alkoholnak köszönhetően felnyitja a vírus burkát és inaktiválja a genetikai állományát.
  • A módszertől kicserepesedett, véresre repedezett kézfejekre nem jelent veszélyt a vírus, mert jelen tudásunk szerint a Covid-19 csak a légutakban veszélyes. Sebekbe jutva az immunválasz mindenhol jelen lévő sejtjei, a makrofágok képesek elpusztítani, nem juthat a véráramba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018