INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

szájmaszk

koronavírus

who

Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson 2020. január 26-án. Hongkongban eddig hat  koronavírus-fertőzést jelentettek. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.

Ezt kell tudnia annak, aki szájmaszkot hord

Infostart

Sokan döntenek úgy, hogy szájmaszkot hordanak, de kevesen tudják, hogy ennek is megvan a maga szabálya - olvasható a járványhelyzetről tájékoztató hivatalos honlapon.

Mint írják, különösen fontos, hogy ha valakinek felső-légúti tünetei vannak, akkor szájmaszkban se menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük,

a szájmaszk elsősorban azoknak javasolt, akiknek légúti tünetei vannak (pl. köhögnek, tüsszögnek). Nekik azért javasolt a szájmaszk, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy annak, akinek tünetei vannak és potenciálisan koronavírus-fertőzött az se szájmaszkban, se anélkül ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és tartsa be a sokszor emlegetett ajánlásokat (gyakori és alapos kézmosás, 2 méteres távolság másoktól, szoros kontaktok elkerülése stb.).

Sokan vannak, akiknek nincsenek tünetei, mégis úgy döntenek, hogy szájmaszkot vesznek fel. Természetesen ezt mindenki szabadon megteheti, de ha így döntenek, akkor fontos tudniuk, hogy

önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani.

Ugyanis, ha nem így tesznek, akkor fennáll a veszélye, hogy hamis biztonságérzetet ad a szájmaszk. A viselője abban a tudatban lehet, hogy védett a koronavírus-fertőzéssel szemben csak azért, mert szájmaszkot visel, de ez nem így van. Mindenkinek be kell tartani az ajánlásokat, a távolságot, a gyakori és alapos kézmosást!

A maszk viselésének is megvannak a maga szabályai

  • A maszk fel- és levételekor alaposan mossunk szappannal kezet!
  • A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, a szánkhoz, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra.
  • A szájmaszkot használata után pedig azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba!

Sokan visszaélnek a keresletnövekedéssel

A szájmaszkok iránt az egész világon óriási a kereslet, sokan nyerészkednek is rajta, és irreális összegekért árulnak szájmaszkot. A kormány emiatt fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket rendelt el. A gyógyszertárak ellenőrzése során kiderült, hogy a nagykereskedők sokszor két-háromszoros áron értékesítik a szájmaszkokat, ezért a patikák is kénytelenek áremelésre - olvasható a tájékoztatóban.

Nagyüzemben zajlik a maszkgyártás

Mint írják, az egészségügyi beszerzések a különböző maszkokra is kiterjednek. A börtön-varrodák utasításba kapták, hogy szájmaszkokat gyártsanak napi 24 órában. A Törökországból a nemrég érkezett nyolctonnányi alapanyag elegendő lesz arra, hogy 6,6 millió szájmaszkot állítsanak elő. A börtönvarrodák gyártási kapacitása jelenleg napi 33 ezer darab, de ez tovább nőhet a jövőben. Az Operatív Törzs döntése alapján központilag, szigorú katonai rend szerint zajlik a megrendelt külföldi és hazai szájmaszkok, illetve minden más egészségügyi védőfelszerelés elosztása, és természetesen az egészségügyi dolgozók az elsők.

Emellett az országban számos más varroda, többek között megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek is közreműködnek a szájmaszkok gyártásában. Magyarország továbbá kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel vám- és áfa mentességet kért a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésekre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018