eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson 2020. január 26-án. Hongkongban eddig hat  koronavírus-fertőzést jelentettek. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Ezt kell tudnia annak, aki szájmaszkot hord

Sokan döntenek úgy, hogy szájmaszkot hordanak, de kevesen tudják, hogy ennek is megvan a maga szabálya - olvasható a járványhelyzetről tájékoztató hivatalos honlapon.

Mint írják, különösen fontos, hogy ha valakinek felső-légúti tünetei vannak, akkor szájmaszkban se menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük,

a szájmaszk elsősorban azoknak javasolt, akiknek légúti tünetei vannak (pl. köhögnek, tüsszögnek). Nekik azért javasolt a szájmaszk, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy annak, akinek tünetei vannak és potenciálisan koronavírus-fertőzött az se szájmaszkban, se anélkül ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és tartsa be a sokszor emlegetett ajánlásokat (gyakori és alapos kézmosás, 2 méteres távolság másoktól, szoros kontaktok elkerülése stb.).

Sokan vannak, akiknek nincsenek tünetei, mégis úgy döntenek, hogy szájmaszkot vesznek fel. Természetesen ezt mindenki szabadon megteheti, de ha így döntenek, akkor fontos tudniuk, hogy

önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani.

Ugyanis, ha nem így tesznek, akkor fennáll a veszélye, hogy hamis biztonságérzetet ad a szájmaszk. A viselője abban a tudatban lehet, hogy védett a koronavírus-fertőzéssel szemben csak azért, mert szájmaszkot visel, de ez nem így van. Mindenkinek be kell tartani az ajánlásokat, a távolságot, a gyakori és alapos kézmosást!

A maszk viselésének is megvannak a maga szabályai

  • A maszk fel- és levételekor alaposan mossunk szappannal kezet!
  • A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, a szánkhoz, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra.
  • A szájmaszkot használata után pedig azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba!

Sokan visszaélnek a keresletnövekedéssel

A szájmaszkok iránt az egész világon óriási a kereslet, sokan nyerészkednek is rajta, és irreális összegekért árulnak szájmaszkot. A kormány emiatt fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket rendelt el. A gyógyszertárak ellenőrzése során kiderült, hogy a nagykereskedők sokszor két-háromszoros áron értékesítik a szájmaszkokat, ezért a patikák is kénytelenek áremelésre - olvasható a tájékoztatóban.

Nagyüzemben zajlik a maszkgyártás

Mint írják, az egészségügyi beszerzések a különböző maszkokra is kiterjednek. A börtön-varrodák utasításba kapták, hogy szájmaszkokat gyártsanak napi 24 órában. A Törökországból a nemrég érkezett nyolctonnányi alapanyag elegendő lesz arra, hogy 6,6 millió szájmaszkot állítsanak elő. A börtönvarrodák gyártási kapacitása jelenleg napi 33 ezer darab, de ez tovább nőhet a jövőben. Az Operatív Törzs döntése alapján központilag, szigorú katonai rend szerint zajlik a megrendelt külföldi és hazai szájmaszkok, illetve minden más egészségügyi védőfelszerelés elosztása, és természetesen az egészségügyi dolgozók az elsők.

Emellett az országban számos más varroda, többek között megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek is közreműködnek a szájmaszkok gyártásában. Magyarország továbbá kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel vám- és áfa mentességet kért a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésekre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×