eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Kiterjesztik a koronavírustesztet újabb betegekre

A kórházban lévő, lázas, súlyos akut légúti fertőzéses betegeknél is elvégzik a jövőben a vizsgálatot, ha a tüneteiket más, különösebb körülmény nem indokolja.

Már elvégzik a koronavírustesztet a kórházban fekvő, lázas, súlyos akut légúti fertőzéses betegeknél is, ha ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja – értesült az atv.hu, és ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősítette.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a múlt héten már jelezte:

módosulni fog a koronavírustesztek elvégzéséhez szükséges előfeltételek protokollja.

Eddig akkor végezték el a tesztet, ha egy akut légúti fertőzésben szenvedő betegnél fennállt legalább a hirtelen kezdődő, 38 fokosnál magasabb láz, a légszomj vagy a köhögés, és a tünetek kezdetét megelőző 14 napban az új koronavírus által leginkább fertőzött területen járt.

Azokon is elvégezték eddig a tesztet, akik akut légúti fertőzésben szenvedő betegek és a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kontaktusban/kapcsolatban voltak az új koronavírussal “megerősítetten vagy valószínűsítetten“ fertőzött személlyel. Szoros kapcsolatnak minősül, aki egy háztartásban él, személyes kapcsolatba került (2 méternél közelebb és legalább 15 percre) koronavírussal fertőzött személlyel, zárt légtérben tartózkodott vagy kezet fogott ilyen, vírussal fertőzött személlyel.

Most a protokoll új, harmadik esetleírással egészül ki.

Eszerint azokon a betegeken is elvégzik a járványügyi vizsgálatot, akik kórházi kezelést igényelnek, lázasak, súlyos akut légúti fertőzésben szenvednek - és esetükben ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×