INFORÁDIÓ
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta

nyelvvizsga

oktatási hivatal

rozgonyi zoltán

Csökken a nyelvvizsgázók száma

Csökken a nyelvvizsgázók száma

Infostart / MTI

Tovább csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma: novemberig 111 ezren jelentkeztek, miközben egy évvel korábban a teljes évben még 120 ezer volt a jelentkezők száma, és összesen 74 ezren kaptak nyelvvizsga-bizonyítványt.

Oroszból összesen 406-an nyelvvizsgáztak, kínaira kilencen jelentkeztek. A legtöbben angolból vizsgáztak, a 83 ezer próbálkozóból 57 ezer vizsgázónak állítottak ki bizonyítványt. A második legnépszerűbb nyelv 12 ezer sikeres vizsgázóval a német lett, amelyet a francia és a spanyol követett, nagyjából 800-800 sikeres vizsgázóval - írta a Világgazdaság az Oktatási Hivatal adatai alapján.

A 111 ezerből 90 ezren tavaly is középfokú nyelvvizsgára jelentkeztek, mintegy 16 ezren pedig felsőfokúra.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke arról beszélt a lapnak, hogy az anyagi forrásokat kéthetes külföldi nyelvi kurzusok helyett tanárképzésre, az iskolai szakmai munka támogatására kell fordítani ahhoz, hogy javuljon a statisztika. Úgy vélte továbbá, hogy a kormánynak a legmegalapozottabb szakmai programokra sem kellene elköltenie évi 90 miliárd forintot anélkóül, hogy előzőleg lépcsőzetesen, mintapopuláción tesztelné őkt, és értékelné az eredményeket.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018