INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

földrengés

kőbánya

óhegy park

Mamboro, 2018. október 2.Házépítéshez használható anyagokat gyűjtenek férfiak egy megsemmisült raktárépület maradványai közt az indonéziai Celebeszen (Sulawesi) fekvő Mamboróban 2018. október 2-án. A szeptember 28-i, 7,5-ös erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak legkevesebb 1234 halottja és nyolcszáz sérültje van. (MTI/EPA/Mast Irham)

4,2-es földrengés közeleg Kőbánya felé - előre szólnak

Infostart

Csütörtök hajnalban lehet erre számítani - egy földrengést szimuláló védelmi igazgatási gyakorlat keretei között. Egy világháborús bomba is felrobban.

Földrengést szimuláló védelmi igazgatási gyakorlatot tartanak Kőbányán. Budapest Főváros Védelmi Bizottsága csütörtökön StarCity 2019 elnevezéssel komplex védelmi igazgatási gyakorlatot tart, amely során egy 4,2 erősségű földrengés rázza meg Kőbányát a hajnali órákban. A gyakorlat ideje alatt a környéken időszakos forgalomkorlátozásra lehet számítani, és parkolási tilalmat rendelhetnek el.

A több mint 100 fő és 20 szervezet részvételével szervezett gyakorlatot a kőbányai Óhegy parkban tartják. A StarCity 2019 gyakorlat célja, hogy a műveletben résztvevő honvédségi, rendőrségi, mentő, valamint katasztrófavédelmi szervek és szervezetek együttműködését és a kapcsolódó koordinációs folyamatok hatékonyságát fejlessze.

A gyakorlat forgatókönyve alapján a Richter-skála szerinti

a 4,2-es erősségű földrengés és az azt követő utórezgések 24 lakóépületben, a környező úthálózatban és közüzemi szolgáltatásokban tesznek kárt Kőbányán.

A földrengés Budapest több kerületében is súlyos károkat okoz. A kapcsolódó mentési munkálatokat a Helyi Védelmi Bizottságok, a Fővárosi feladatokat Budapest Főváros Védelmi Bizottsága központi vezetési pontról koordinálja.

A katasztrófahelyzetet rontja, hogy a - földrengésben megsérült lakóépületek, hidak, átjárók sérülése miatt - más útvonalra terelt katonai szállító konvoj balesetet szenved, egy útszakasz beomlása robbanást okoz, és egy jármű kigyullad.

A robbanást egy, a földrengés miatt felszín közelébe kerülő és felrobbanó második világháborús robbanótest idézi elő.

Az oltást és a sérültek mentését akadályozza, hogy a területen további robbanótestek kerülnek elő - köztük különleges (vegyi) jelzéssel ellátottak is -, így a műveletbe a Honvédség GAVIK Havaria Labor egységei is bekapcsolódnak.

Az összevont akcióban a rendőrség, a mentők, a tűzoltók, a honvédség, a tűzszerészek, a polgárőrség, a Vöröskereszt és a katasztrófavédelem összehangolt munkafolyamatai követhetők figyelemmel.

A kőbányai Óhegy park környékén a gyakorlat időtartama alatt előfordulhatnak a nyugalom megzavarására alkalmas látvány és hanghatások, ám valós veszély nem áll majd fenn.

A feladat végrehajtásban részt vesznek a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Polgárőrség egységeinek kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága és kapcsolódó szervezeti egységei.

Nyitókép: Mast Irham
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018