eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy nő átállítja faliórájának mutatóit 2018. október 27-én. A téli időszámítás október 28-án hajnali 3 órakor kezdődik, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Nagy erők tologatják az óramutatókat

Meglehet, hogy a vasárnapi volt az egyik utolsó óraátállítás. Az Európai Unió tagállamai 2021-ig dönthetik el, hogy megszüntetik-e ezt a gyakorlatot - a szükséges uniós döntések már megszülettek. A legtöbb országban a nyári időszámítás a népszerűbb, de mi lesz Magyarországon?

Eredetileg Finnország kezdeményezte, hogy az Európai Parlament tűzze napirendjére az óraátállítást. A skandináv országban ugyanis az állampolgárok tízezrei követelték, hogy a kormány egész évben a nyári időszámítást alkalmazza. Beadványuk nyomán a strasbourgi törvényhozás tagjai tavaly 384 igen szavazattal, 153 nem ellenében, 12 tartózkodás mellett elfogadtak egy állásfoglalást, amelyben kezdeményezik az időszámítás rendszerének felülvizsgálatát.

Magyarországon a Jobbik kampányolt évekig az óraátállítás eltörléséért. A párt a nyári időszámítást tartaná meg. Az erről szóló javaslat beterjesztője Kepli Lajos volt, akit idén október 13-án Balatonalmádi polgármesterének választottak, de akkor még a Jobbik országgyűlési képviselőjeként dolgozott.

"A javaslatom arról szólt, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg az óraátállítás szükségességét,

és utána döntsön, hogy milyen formában ehetne ezt kivezetni, ha arra jut, hogy felesleges fenntartani" - mondta Kepli Lajos.

Tavaly augusztusban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke a ZDF német tévécsatornának azt mondta, hogy a témában rendezett konzultáción 4,5 millióan vettek részt, és 80 százalékuk a kettős időszámítás megszüntetése mellett foglalt állást.

"Ha egyszer az állampolgárokat megkérdeztük erről, akkor azt kell tennünk, amit ők kifejeztek. Most a tagállamokon és az Európai Parlamenten a sor"

- mondta a bizottság elnöke. Az Európai Parlament idén tavasszal nagy többséggel elfogadott határozata szerint az uniós tagországok eldönthetik, hogy 2021-től a nyári vagy a téli időszámítást alkalmazzák-e.

A Publicus Intézet felmérése szerint a magyarok többsége a nyári időszámítást választaná. A válaszadók háromnegyede gondolta úgy, hogy jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órákat - mondta korábban az InfoRádióban Pulai András, az intézet ügyvezető igazgatója.

A magyar Országgyűlésben már 2016-ban vitát rendeztek a témáról, a kormány azonban egyelőre nem foglalkozott vele.

"Magyarország számára a jelenlegi óraátállításos rendszer a legjobb, akár a nyári, akár a téli időszámítás maradna meg, azzal mindenki rosszul járna,

hiszen nyáron mindenki örül, ha egy órával tovább van világos, télen viszont, ha a nyári időszámítást hagyjuk meg, akkor reggel nyolcig sötét lesz, amikor pedig a többség már munkáját kezdi" - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón.

Magyarországon 1980-ban vezették be a téli és a nyári időszámítást, az egész Európai Unióban azonban csak 1997-ben. Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna néhány esztendeje megszüntette az óraátállítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×