INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

egészségügy

kórházi adósság

béremelés

Mohácsik Lászlónét kitolják a műtőből sikeres térdprotézis beültetése után Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban, ahol évente 50 ilyen műtét végeznek. Hazánkban a térdprotézisre átlagosan 400, csípőprotézisre 300 nap a várakozási idő. A kórházaknak juttatott 27 milliárd forint tíz százalékát a várólisták idejének csökkentése érdekében célzottan az ilyen beavatkozást végző egészségügyi intézmények kapják.

Nagyon megugrott a kórházak adóssága

Infostart

Egyesek szerint az erősödő bérverseny állhat az adósság megugrása mögött - írja a Napi.hu.

Egyetlen hónap alatt, júniusban 5,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak lejárt adóssága - írja a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai alapján a Napi.hu.

A kórházankénti adósságlista nem tartogat különösebb meglepetéseket: a két éllovas változatlanul a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház, az előbbi 3,3 az utóbbi csaknem 3 milliárdos adóssággal. A Péterfy júniusi növekménye 262, a Honvédkórházé 288 millió forint volt.

Az összeállítás szerint az adósságok júniusi elszállása azért is figyelemre méltó, mert ebben az időszakban rendszerint jellemzően megtorpan a növekedés, tavaly például az átlagos 3,5 milliárd helyett júniusban 1,3 milliárddal, 2017-ben az átlagos 3 milliárd helyett 1,2 milliárddal nőtt a kórházak tartozása.

A mostani, 43 milliárdos adósságszintet tavaly szeptember közepére érték el a kórházak, tehát most 2,5 hónappal előbbre tartanak, mint egy évvel ezelőtt.

Az adósságállomány brutális megugrását, az ilyenkor szokásos megtorpanás helyett többen is az orvoshiány miatt a forrásokat felemésztő bérversennyel magyarázzák. Hallani olyan véleményt is, hogy a júliustól beharangozott új finanszírozási rendszerre való felkészülésként álltak le a kifizetések.

A beszállító cégek egyre fájdalmasabban érzik a saját bőrükön, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint tavaly ilyenkor - mondta a lapnak Rásky László, a beszállítókat képviselő egyik szakmai-érdekvédelmi szervezet, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Ő úgy tudja, a cégek hiába próbálják kicsikarni a kifizetést, a kórházigazgatóktól azt a tájékoztatást kapják, hogy nincs pénz.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018