eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Új híd épül egy régi helyére az Ipolyon

Híd épül az Ipolyon Magyarország és Szlovákia között. Az erről szóló javaslatot keddi ülésén vitatta meg az Országgyűlés.

Drégelypalánk és Ipolyhídvég között régen is állt egy fahíd, amit a 19. század elején kőhídra cseréltek, de az elpusztult a második világháborúban és azóta nem építették újjá – mondta a parlamenti vitában Mosóczi László, a Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikai államtitkára.

Idén május végén Révkomáromban kötöttek megállapodást a két ország szakminiszterei, a Drégelypalánk és Ipolyhídvég között, az Ipoly folyón létesítendő híd és az ahhoz kapcsolódó létesítmények megépítéséről. A magyar és szlovák fél megállapodott abban, hogy a régi híd helyén épül újra a kapcsolat.

A magyar és szlovák fél közösen, egyenlő arányban fogja viselni a híd mint közös létesítmény megépítésével összefüggő beruházási költségeket.

A közös híd megépítését kivitelező kiválasztását a Magyarországon felelős cég végzi a Magyarországon hatályos közbeszerzési törvényben foglalt előírások szerint. A hídhoz kapcsolódó létesítmények, utak megépítését, felújítását mindkét fél önállóan végzi a saját oldalán.

A híd és a kapcsolódó létesítmények építési költségeit a felek az Európai Unió programjából tervezik fedezni"

– ismertette az államtitkár.

A fideszes Fenyvesi Zoltán felidézte, hogy egykor 47 híd kötötte össze az Ipoly két partján, ma viszont már csak négy, az új, 3,5 tonnánál könnyebb járművek által használható átkelőre tehát nagy szükség van. A kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc egyetért azzal, hogy minél több határátkelőhelynek és hídnak kell lennie Magyarország és Szlovákia között.

A jobbikos Bencsik János is örül az új hídnak, de

szerinte ennél fajsúlyosabb ügyekben nincs előrelépés Magyarország és Szlovákia között, sőt visszarendeződés tapasztalható.

"Elég itt utalni a Benes-dekrétumokra, de lehetne említeni az állampolgársági ügyet, ami határozottan tiltja a kettős állampolgárságot. De itt van, a mai napig nem megoldott a nyelvtörvény, a felvidéki magyar kisiskolák bezárásáról szóló hírek, vagy éppen a legutóbbi időszakban a magyar Himnusz éneklésének korlátozása is. Ezeket az ügyeket vegyük napirendre, mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind a magyar–szlovák vegyesbizottsági üléseken, mind a diplomácia minden színterén. Ehhez a Jobbik képviselői, ahogyan az elmúlt kilenc évben, úgy az elkövetkezendő években is minden segítséget meg fognak adni" – fogalmazott Bencsik János.

A szocialista Mesterházy Attila is úgy véli, hogy a híd mellett például az ottani magyarok számára kedvezőtlen oktatási törvényről is tárgyalni kellene Szlovákiával.

Mosóczi László államtitkár ezekre reagálva zárszavában úgy fogalmazott, hogy aki hidat épít, az jövőt épít. Emlékeztetett rá, hogy autópályák is létesülnek és fejlesztik a határmenti vasúti kapcsolatokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×