INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

handó tünde

bíró

obh

országos bírósági hivatal

aréna

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.

Handó Tünde: uniós sereghajtók vagyunk a kezdő bírói fizetésben

InfoRádió

A költségvetési fedezettől függően lesz előrelépés a bírói bérrendezés kérdésében – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatos tárgyalásokat folytat azért, hogy a költségvetési fedezettől függően előrelépés legyen a bérek tekintetében a bírói karban; az InfoRádió Aréna című műsorában

Handó Tünde, az OBH elnöke azt mondta, biztos is benne, hogy lesz béremelés.

"Nem csak az hangzott el, hogy a közigazgatási bíróságokhoz kapcsolódóan lesz béremelés, hanem Gulyás Gergely miniszter úr önmagában is úgy nyilatkozott, hogy méltatlan a bírói illetmények helyzete. Tudni kell azt, hogy

még mindig huszonnyolcadikok vagy huszonhetedikek vagyunk a kezdő bírói illetmények tekintetében az Európai Unió országai között."

Az ügyészek helyzetéről "sem mondaná, hogy rendezték", de náluk szeptemberben volt emelés a vezetők tekintetében.

A számok nyelvén fogalmazva Handó Tünde elmondta, 15 százalékos bírói illetményemelés volt az elmúlt három évben, ugyanez a szám az igazságügyi alkalmazottaknál 30 százalék.

Handó Tünde beszámolt arról is, hogy kialakítottak egy úgynevezett megtartó programot, a jó gazdálkodásnak, az odafigyelő kontrolling rendszernek és a felkészült gazdasági vezetőknek köszönhetően tudnak megtakarításokat elérni, és ma már nem pazarolják el ezeket a megtakarításokat, hanem visszaforgatják a többletteljesítmény, illetve a bírósági szervezetben eltöltött idő honorálására, valamint arra, hogy az önképzésüket a bírók maguk is tudják finanszírozni.

A Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével folytatott teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Handó Tünde - Aréna, 1. rész
 


Handó Tünde - Aréna, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018