INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

handó tünde

bíró

obh

országos bírósági hivatal

aréna

Budapest, 2018. január 30. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Handó Tünde: uniós sereghajtók vagyunk a kezdő bírói fizetésben

InfoRádió

A költségvetési fedezettől függően lesz előrelépés a bírói bérrendezés kérdésében – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatos tárgyalásokat folytat azért, hogy a költségvetési fedezettől függően előrelépés legyen a bérek tekintetében a bírói karban; az InfoRádió Aréna című műsorában

Handó Tünde, az OBH elnöke azt mondta, biztos is benne, hogy lesz béremelés.

"Nem csak az hangzott el, hogy a közigazgatási bíróságokhoz kapcsolódóan lesz béremelés, hanem Gulyás Gergely miniszter úr önmagában is úgy nyilatkozott, hogy méltatlan a bírói illetmények helyzete. Tudni kell azt, hogy

még mindig huszonnyolcadikok vagy huszonhetedikek vagyunk a kezdő bírói illetmények tekintetében az Európai Unió országai között."

Az ügyészek helyzetéről "sem mondaná, hogy rendezték", de náluk szeptemberben volt emelés a vezetők tekintetében.

A számok nyelvén fogalmazva Handó Tünde elmondta, 15 százalékos bírói illetményemelés volt az elmúlt három évben, ugyanez a szám az igazságügyi alkalmazottaknál 30 százalék.

Handó Tünde beszámolt arról is, hogy kialakítottak egy úgynevezett megtartó programot, a jó gazdálkodásnak, az odafigyelő kontrolling rendszernek és a felkészült gazdasági vezetőknek köszönhetően tudnak megtakarításokat elérni, és ma már nem pazarolják el ezeket a megtakarításokat, hanem visszaforgatják a többletteljesítmény, illetve a bírósági szervezetben eltöltött idő honorálására, valamint arra, hogy az önképzésüket a bírók maguk is tudják finanszírozni.

A Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével folytatott teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Handó Tünde - Aréna, 1. rész
 


Handó Tünde - Aréna, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018