eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Handó Tünde: uniós sereghajtók vagyunk a kezdő bírói fizetésben

A költségvetési fedezettől függően lesz előrelépés a bírói bérrendezés kérdésében – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatos tárgyalásokat folytat azért, hogy a költségvetési fedezettől függően előrelépés legyen a bérek tekintetében a bírói karban; az InfoRádió Aréna című műsorában

Handó Tünde, az OBH elnöke azt mondta, biztos is benne, hogy lesz béremelés.

"Nem csak az hangzott el, hogy a közigazgatási bíróságokhoz kapcsolódóan lesz béremelés, hanem Gulyás Gergely miniszter úr önmagában is úgy nyilatkozott, hogy méltatlan a bírói illetmények helyzete. Tudni kell azt, hogy

még mindig huszonnyolcadikok vagy huszonhetedikek vagyunk a kezdő bírói illetmények tekintetében az Európai Unió országai között."

Az ügyészek helyzetéről "sem mondaná, hogy rendezték", de náluk szeptemberben volt emelés a vezetők tekintetében.

A számok nyelvén fogalmazva Handó Tünde elmondta, 15 százalékos bírói illetményemelés volt az elmúlt három évben, ugyanez a szám az igazságügyi alkalmazottaknál 30 százalék.

Handó Tünde beszámolt arról is, hogy kialakítottak egy úgynevezett megtartó programot, a jó gazdálkodásnak, az odafigyelő kontrolling rendszernek és a felkészült gazdasági vezetőknek köszönhetően tudnak megtakarításokat elérni, és ma már nem pazarolják el ezeket a megtakarításokat, hanem visszaforgatják a többletteljesítmény, illetve a bírósági szervezetben eltöltött idő honorálására, valamint arra, hogy az önképzésüket a bírók maguk is tudják finanszírozni.

A Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével folytatott teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×