eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Átadták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét - a nap hírei

Zalaegerszegen átadták a járműipari tesztpálya első ütemét. Októbertől nyelvtanulásra is lehet majd igényelni a diákhitelt. Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek. A nap legfontosabb hírei május 20-án.

Zalaegerszegen átadták a járműipari tesztpálya első ütemét. A szakasz 21 milliárd forintos költségvetési forrásból valósult meg. Az ünnepségen Orbán Viktor kormányfő azt mondta: várakozása szerint a pályán egy regionális szakmai központ jöhet létre, amelynek a vonzáskörzete az egész régióra kiterjed. Hozzátette: a beruházás forrásait a költségvetés biztosította összesen 45 milliárd forintból. A hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos hajtású gépkocsik tesztelésére alkalmas tesztpálya második fázisa a tervek szerint 2020-ig épül meg.

A tőzsdét és a kötvénypiacot jelenleg kevéssé használja ki a vállalati szféra - mondta az MNB ügyvezető igazgatója a 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén. Virág Barnabás a fenntarthatóságról szóló tanácskozáson kiemelte: a következő időszak kihívásait nézve fontos kérdés, hogy az újabb és újabb technológiai váltásokat ki finanszírozza majd. Példaként a zöld beruházásokat, a zöld energia pénzügyi támogatását említette. A versenyképességről szóló beszélgetésen Máté Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese azt mondta: a tőkepiacnak először a magánpiacra kell összepontosítania.

Új elkerülő út épülhet a főváros környékének tehermentesítésére - közölte az közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Mosóczi László a Magyar Nemzetnek azt mondta: az újdíjat fizető teherautók több mint fele az M1-es autópálya felől az M5-ös felé közlekedik, amivel erősen megterheli az M0-s déli szektorát. Hozzátette: a kormány döntött arról, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1-es autópályából Komáromnál leágazó 13-as és 81-es, továbbá a Székesfehérvártól délre induló 63-as főút kétszer két sávosra alakítására.

Várhatóan októbertől lehet majd igényelni nyelvtanulásra a diákhitelt - közölte a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. Bartos Mónika elmondta: a hitelt a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvtanulásra lehet majd igényelni, az aktív jogviszonnyal bíró egyetemisták és főiskolások mellett a már végzett hallgatók is élhetnek a lehetőséggel. A kért hitelt egy hónap elteltével folyósítják. A felvehető maximális összeg 500 ezer forint lesz.

Az előadóművészeti többlettámogatás kérdése is szóba került a Magyar Teátrumi Társaság nyíregyházi közgyűlésén. Vidnyánszky Attila, a szervezet elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a legutóbbi információk szerint első körben hamarosan hatmilliárd forintot osztanak ki a teátrumok között, a Nemzeti Színház 400 milliót kap. Hozzátette: a társasági adókedvezmény helyett a kormány az idén összesen több mint 37 milliárd forintot biztosít az előadóművészeti szervezeteknek. A teátrumi társaság 3 új taggal bővült, így 71 tagúvá vált.

A Mol szerint nincs jelentős fennakadás a Barátság vezetéken érkező olajszállításokban.A magyar cég arra reagált, hogy az ukrán szállító cég a Molnál keletkezett technikai hibára hivatkozva leállította a tranzitot. Az ukrán vállalat azt írta: a szállítás azután indul újra, hogy a magyar fél jelzi, készen áll a kőolaj fogadására. Ukrajna saját területén április 25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szerves klórvegyülettel szennyezett szállítmányokat.

A szabadságpárti belügyminiszter menesztését javasolja az osztrák néppárti kancellár, a döntés miatt egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek.Sebastian Kurz kancellár előzőleg azt mondta: lépését egyeztette az államfővel. A kancellár szombaton jelentette be a kormánykoalíció felbontását, miután lemondott a korrupciós botrányba keveredett alkancellár. A szabadságpárt vezetéséről is leköszönt Heinz-Christian Strache egy két éve készült videofelvételen állami megbízásokat ígért egy magát dúsgazdag orosznak valló nőnek, ha támogatást kap a választási kampányhoz.

Beiktatták Ukrajnában Volodimir Zelenszkij államfőt. A politikus a kelet-ukrajnai béke megteremtését nevezte fő feladatának és bejelentette, hogy feloszlatja a kijevi parlamentet. Közben benyújtotta lemondását a védelmi miniszter és a titkosszolgálat vezetője, akiket Volodimir Zelenszkij szólított fel távozásra. Pavlo Klimkin külügyminiszter még pénteken jelezte lemondását és távozik a kormányfő is. Áder János államfő külön tárgyalt az ukrán elnökkel a beiktatási ünnepség után és közös bizottságot javasolt a kárpátaljai magyarokkal összefüggő viták megbeszélésére.

A jövőben könnyebb lesz járatokat indítani az unió tagországai és Kína között. Brüsszel és Peking most írta alá az erről szóló egyezményt. Jelenleg csak azokból az uniós tagállamokból indíthatnak járatokat Kínába, amelyek rendelkeznek erre vonatkozó kétoldalú egyezménnyel. A most aláírt dokumentum alapján mind a 28 uniós tagállamból lehet új légi összeköttetést teremteni Kínával.

Négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését Irán.Teherán a napokban jelentette be, hogy korlátozni fogja a nukleáris programjáról szóló nemzetközi megállapodásban vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését. Irán egy évvel azután helyezte kilátásba a lépést május 8-án, hogy az Egyesült Államok kilépett az atomalkuból.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×