eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Végre egy jó hír az extrém időjárási jelenségekkel kapcsolatban

Egyre gyakoribb, hogy kis területekre koncentrálódó, a korábbinál erőteljesebb esőzésre kell számítani - e jelenséget fogják tudni megjósolni Szegeden.

Uniós pénzből extrémcsapadék-előrejelző és -figyelmeztető rendszer épül Szegeden. A város 11 pontján helyeznek ki esővízmérő eszközt, amely 10 percenként továbbítja majd az adatokat egy egyetemi szerverre - írta a delmagyar.hu.

Csütörtökön a Mars téri piacon üzemeltek be egy ilyen berendezést, az épület tetején. Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető-helyettes egyetemi docense elmondta, a mérőhálózat azért hiánypótló, mert eddig csak a meteorológiai állomáson rögzítették az időjárási adatokat. Így például április 10-én 10 milliméternyi csapadékot regisztráltak Szegednél, miközben a belvárosban 55 milliméternyi csapadék árasztotta el az utcákat.

Mivel egyre gyakoribb, hogy csak kis területeket érint az esőzés, a hálózat jóval pontosabb képet ad majd a csapadékhelyzetről, így pedig az előrejelzéseket is finomítani lehet.

A mérőhálózat kiépítése 92 ezer Euróba kerül majd, további 40 ezer euróért pedig a Kemes utcai, Garam utcai és Tünde téri óvodába esővízgyűjtő tartályokat telepítenek, hogy aztán az intézmények udvarát ezzel a vízzel locsolják majd. A pályázat uniós forrásból valósul meg, 5 százalékos önrészét a város és az egyetem állja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×