INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

gyermekmentő szolgálat

edvi péter

románia

A gyermekmentő szolgálat nem utazhat Székelyföldre

A gyermekmentő szolgálat nem utazhat Székelyföldre

InfoRádió

Lemondta a Székelyföldre tervezett következő orvosi misszióját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mert a romániai hivatal nem tudja számukra időre kiállítani az engedélyeket - mondta el a szervezet elnöke az InfoRádió kérdésére.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat arra kényszerült, hogy önkéntes orvos-csoportjának Székelyföldre tervezett májusi útját, mely fennállása óta az ötvenhetedik, lemondja. Több ezer gyermek és több tucat egészségügyi intézmény vár ránk, ezért végtelenül sajnáljuk az elmaradt utat - mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

A lemondás oka, hogy a Román Orvoskamara által kiadandó működési engedélyek nem készültek el időre.

Az Európai Unión belül, ha egy orvos egy másik országban kíván önkéntes orvosi munkát végezni, ehhez szükséges a fogadó ország hozzájárulása, de Romániában a közjegyzői hitelesítések felülhitelesítése is szükséges.

A Gyermekmentő Szolgálat munkája során mindig, minden ország előírásait teljesíti, másképp nem is tehetne, így természetesen a romániai szabályozást is betartjuk - olvasható a szervezet közleményében.

Mint írják: "1991 óta, első utunktól kezdve, mindig úgy indulunk el az orvoskörútra, hogy látogatásunkat, programunkat bejelentjük, működésünkhöz engedélyt kérünk. A 90-es években a mindenkori román egészségügyi miniszterrel egyeztettünk, a 2000-es években ezt a feladatot a Román Orvoskamara vette át.

Köszönjük Hargita Megye Tanácsának, Tisztiorvosi Hivatalának, a Hargita Megyei Orvoskamarának, valamint a Megyei Kórháznak, hogy megpróbáltak segíteni utunk előkészítésében és az engedélyek határidőre történő beszerzésében. A sok segítség ellenére a határidővel elcsúsztunk. A megoldhatatlan egészségügyi problémával küszködő gyerekek szülei e-mailen kereshetik szervezetünket (ngysz@gyermekmento.hu)."

Nyitókép: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület

Kapcsolódó hang

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018