eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az esetleges kiszivárogtatás után nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit az Oktatási Hivatal - a nap hírei

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének leváltását indítványozza az Országos Bírói Tanács. A kormányfő szerint minden európai ország első számú témája az EP-választáson a migráció ügye.

Nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit az Oktatási Hivatal. A szervezet azzal összefüggésben közölte ezt, hogy a rendőrség nyomozást indított a középszintű feladatsor esszétémáinak esetleges kiszivárogtatása ügyében. A hatóságnál a hivatal azután tett feljelentést, hogy információi szerint ismeretlenek még a vizsga kezdete előtt egy közösségi oldal zárt csoportjában tették közzé a tételeket.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének leváltását indítványozza az Országgyűlésnél az Országos Bírói Tanács. A testület szerint Handó Tünde nem tett eleget a sarkalatos törvényben előírt több kötelezettségének. Az Országos Bírósági Hivatal közleménye ugyanakkor a bírói tanácsot vitatott legitimitásúnak, a határozatban foglaltakat pedig alaptalan vádaskodásnak minősíti és hangsúlyozza: az OBH elnöke a törvényeket maradéktalanul betartva végzi munkáját. Az Igazságügyi minisztérium a vita mielőbbi feloldását sürgeti.

Megsemmisítette a Fidesz-KDNP egy korábbi büntetését az Alkotmánybíróság. A testület kimondta, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a jelölő szervezetek számára, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra is gyűjtsenek aláírást. A kormánypártokat a Kúria korábban amiatt marasztalta el, hogy az állampolgárokat megtévesztő módon gyűjtötték az aláírásokat.

Minden európai ország első számú témája az EP-választáson a migráció ügye - mondta a kormányfő Kolozsváron. Orbán Viktor Kolozsváron tartott előadásában kiemelte: két ágra szakadt az európai politikai gondolkodás a bevándorlással kapcsolatban. Míg a Nyugat azon gondolkodik, hogyan éljünk együtt, a közép-európaiak azt vizsgálják: mit kell tenni, hogy ez ne következzen be.

Az Európai Unió ügyét nem lehet elitprojektként folytatni, abba egyre inkább be kell vonni az embereket - jelentette ki Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ennek része annak eldöntése is, hogy erős nemzetállamok vagy erős brüsszeli központ legyen-e. Arról beszélt, hogy felbomlóban vannak a hagyományos európai politizálás alapjai.

Európa csak a népek még szorosabb együttműködésével, az Európai Egyesült Államok révén lehet sikeres - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus elnöke Koalíció Kecskeméten úgy fogalmazott: Orbán Viktor "Soros-Brüsszel-menekültek szentháromságában" nem értelmezhető a világ és Magyarország összes problémája, ezért a fontos ügyek jelentős részéből a választópolgárok rendre kimaradnak.

A korrupció felszámolását és a bérunió megvalósítását nevezte az európai parlamenti választás tétjének a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Szilágyi György kiemelte: pártja könyörtelenül le akar számolni a korrupcióval, ezért is támogatja Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez.

Az idén várhatóan lassul, jövőre valamelyest gyorsulhat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tevékenységi területéhez tartozó gazdaságok növekedési üteme. A bank 3, illetve 3,1 százalékos átlagos növekedést vár 2019-ben és 2020-ban. A pénzintézet javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát.

Márciusban 8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipari termelés márciusi növekedése 21 havi rekordnak számít.

Az európai regiszter tagja lett a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság. Bódis József, oktatásért felelős államtitkár azt mondta: már csaknem 30 ezer külföldi hallgató tanul Magyarországon, de a nemzetközi környezet más minőséget jelent, így eltérő minőségbiztosítást igényel.

Elérhető az ország első digitális nyelvvizsgája, amelynek teljesítése alig fél napot vesz igénybe. Egyed Bernadett a nyelvvizsgaközpont vezetője az M1-en kiemelte: egyelőre angol és német nyelvű vizsgákra lehet jelentkezni, és az online nyelvvizsga a felsőoktatásba történő jelentkezésnél is elfogadott.

Bemutatta a nyilvánosságnak hétfőn született gyermekét Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő. A fiút Archie Harrison Mountbatten-Windsornak hívják. A brit hercegi pár kifejezésre juttatta, hogy gyermeküknek nem kívánnak semmiféle királyi titulust a trónutódlási sorban hetedik gyermeknek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×