INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

magyar közúti fuvarozók egyesülete

határ

határellenőrzés

vámvizsgálat

Magyarországról kilépő kamionok Záhonyban, a magyar-ukrán közúti határátkelőhelyen 2015. október 22-én.

Ismét tarthatatlan állapotok a déli és a keleti határon

Infostart

Akár 72 órát is várakoznak a belépésre a magyar kamionosok a határ túloldalán, ezért a magyar hatóságok közbelépését kérik.

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal hívta fel levélben a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a Nemzeti Adó és Vámhivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztálya illetékeseinek figyelmét a keleti és déli ellenőrzött határszakaszainkon kialakult helyzet tarthatatlanságára. A hazánkba belépni szándékozó kamionok általában 24-48 órás, de Záhonyban akár 72 órás várakozásra kényszerülnek, az alapvető emberi szükségletek kielégítésére alkalmas infrastruktúra teljes hiánya mellett.

Kisfilmet is készített az MKFE az ukrán határon kialakult tarthatatlan állapotokról, miután az illetékes magyar hatóságok rendre megfelelőnek minősítik a magyar határok működési és szolgálati rendjét. Az illetékes magyar szervek álláspontja szerint a határainkon nincs 2-4 órát meghaladó várakozás, ami önmagában igaz is, hiszen a járművek nem Magyarország területén, hanem a szomszédos állam közútján várakoznak, az esetenként 6-8 kilométeres kamionsorban araszolva.

Az MKFE határozott álláspontja szerint a magyar határszolgálati rend azonnali felülvizsgálata, a vámkezelési eljárás gyorsítása, a határon szolgálatot teljesítők létszámának a forgalmi igényekhez történő igazítása szükséges ahhoz, hogy megszűnjenek a jelenleg napi szinten tapasztalható, méltatlan állapotok.

Az ukrán határon állandósult helyzetről készített filmből mások mellett kiderül, hogy a záhonyi – a fuvarozók között „72 órás határként” emlegetett – átkelőnél mindennaposak az erőszakos jelenetek, állandósult a balesetveszély a határ előtti kamionsort előző járművek miatt, a gépkocsivezetők pedig arra kényszerülnek, hogy akár 2-3 napot töltsenek a sorban araszolva, alvás, rendes élelem, mosdás és mellékhelyiség nélkül, megszegve a vezetési és pihenőidőre vonatkozó előírásokat is.

A filmet itt lehet megtekinteni.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz a II. kerületben

Kigyulladt egy társasház a II. kerületben - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018