eur:
394.38
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Magyarországról kilépő kamionok Záhonyban, a magyar-ukrán közúti határátkelőhelyen 2015. október 22-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Ismét tarthatatlan állapotok a déli és a keleti határon

Akár 72 órát is várakoznak a belépésre a magyar kamionosok a határ túloldalán, ezért a magyar hatóságok közbelépését kérik.

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal hívta fel levélben a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a Nemzeti Adó és Vámhivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztálya illetékeseinek figyelmét a keleti és déli ellenőrzött határszakaszainkon kialakult helyzet tarthatatlanságára. A hazánkba belépni szándékozó kamionok általában 24-48 órás, de Záhonyban akár 72 órás várakozásra kényszerülnek, az alapvető emberi szükségletek kielégítésére alkalmas infrastruktúra teljes hiánya mellett.

Kisfilmet is készített az MKFE az ukrán határon kialakult tarthatatlan állapotokról, miután az illetékes magyar hatóságok rendre megfelelőnek minősítik a magyar határok működési és szolgálati rendjét. Az illetékes magyar szervek álláspontja szerint a határainkon nincs 2-4 órát meghaladó várakozás, ami önmagában igaz is, hiszen a járművek nem Magyarország területén, hanem a szomszédos állam közútján várakoznak, az esetenként 6-8 kilométeres kamionsorban araszolva.

Az MKFE határozott álláspontja szerint a magyar határszolgálati rend azonnali felülvizsgálata, a vámkezelési eljárás gyorsítása, a határon szolgálatot teljesítők létszámának a forgalmi igényekhez történő igazítása szükséges ahhoz, hogy megszűnjenek a jelenleg napi szinten tapasztalható, méltatlan állapotok.

Az ukrán határon állandósult helyzetről készített filmből mások mellett kiderül, hogy a záhonyi – a fuvarozók között „72 órás határként” emlegetett – átkelőnél mindennaposak az erőszakos jelenetek, állandósult a balesetveszély a határ előtti kamionsort előző járművek miatt, a gépkocsivezetők pedig arra kényszerülnek, hogy akár 2-3 napot töltsenek a sorban araszolva, alvás, rendes élelem, mosdás és mellékhelyiség nélkül, megszegve a vezetési és pihenőidőre vonatkozó előírásokat is.

A filmet itt lehet megtekinteni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×