eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

EP-választás: szombaton eldördül a startpisztoly

Összeállításunkból kiderül, hogy a mandátumra esélyes pártok milyen témákkal készülnek rá az ötvennapos kampányidőszakra.

Szombaton megkezdődik a május 26-i európai parlamenti választás ötvan napos kampányidőszaka. A Fidesz kampányának központi témája a bevándorlás, főszereplője pedig Orbán Viktor lesz. A miniszterelnök pénteken az állam által éppen most 11 milliárd forintért megvásárolt Bálnában tart kampánynyitó beszédet, de már a március 15-i szónoklatában is kijelölte az irányt.

"Új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, védet vethessünk az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak, hogy Európa újra az európaiaké lehessen"

- mondta a Nemzeti Múzeum kertjében a miniszterelnök.

Az MSZP és a Párbeszéd a „Haza. Szeretet. Európa” szlogen alatt azzal kampányol, hogy övék az egyetlen közös lista. Szerintük az emberek május 26-án Európa vagy Orbánisztán közül választhatnak. Aláírásokat gyűjtenek az ország uniós tagságának megőrzése érdekében, országjárásba kezdenek, útjára indítanak egy kampánybuszt, nagyon aktívak lesznek a közösségi médiában, és lesznek plakátjaik is, de nem sok, mert az anyagi lehetőségeik korlátozottak. Kezdeményezték viszont, hogy az ellenzéknek mindegyik szavazókörben legyen legalább két delegáltja, és a migráció mellett a klímaváltozásról is beszélni akarnak. Szociális Európa című programjukat Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a pártszövetség kampányfőnöke ismertette.

"Legyen a minimális bér az Európai Unióban 750 euró, legyen az egységes minimális nyugdíj 300 euró"

- mondta a pártszövetség kampányfőnöke, Ujhelyi István.

A Demokratikus Koalíció az Európai Egyesült Államok megalapítását, valamint az európai családi pótlék, minimálbér és minimálnyugdíj, illetve az ezeket finanszírozó multiadó bevezetésének ötletét népszerűsíti majd a kampányban. A többi ellenzéki vezetőhöz hasonlóan Gyurcsány Ferenc pártelnök is arra akarja figyelmeztetni a magyarokat, hogy Orbán Viktor kivezetheti az Európai Unióból Magyarországot.

"Én nem állítom, hogy a magyar kormányfő ki akarja vinni Magyarországot az Európai Unióból, de hogy szándékától függetlenül ennek a játéknak ez lehet a vége - brexit után hívjuk huxitnak -, majdnem biztos vagyok"

- fogalmazptt a DK elnöke.

Az LMP kampányának központi témája a környezetvédelem lesz. Ők a multik Európája helyett az emberek Európáját építenék fel, a szennyező fizet elvét követnék, bevezetnék az európai minimálbért, szeretnének egy közös európai klímatervet és felmondanák a Paks 2-t.

"Nulla százalék atom, százszázalék megújuló energia - ez a jövő. A jövő zöld lesz vagy nem lesz"

- mondta Demeter Márta, a párt társelnöke.

A Jobbik Biztonságos Európát és szabad Magyarországot akar. A párt listavezetője, Gyöngyösi Márton parlamenti frakcióvezető azt mondta, hogy a kormány a Fidesz néppárti felfüggesztése miatt elvesztette az érdekérvényesítő képességét az Európai Parlamentben, ráasdásul 86 ezer migránst telepített be az országba. Az ellenzéki politikus szerint a Jobbik kampányolni fog a túlóratörvény ellen, és kezdeményezni fogja a kohéziós alapok megreformálását.

A Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum is megméretteti magát az EP-választáson. A Mi Hazánk népszavazást tartana az ország uniós tagságáról, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy viccpárttól elvárható módon Kutyapárt menni Európa címmel szatirikus kisfilmekben figurázza a többi párt politikai kliséit, a Momentumosok pedig útjára indítanak egy kampánybuszt és május elsején szerveznek egy Európa menetet, ahol elmondják, hogy a jelenlegi kormány szerintük elherdálja az uniós támogatásokat.

  • A Fidesz választási listáját Trócsányi László,
  • a Jobbikét Gyöngyösi Márton,
  • az MSZP-Párbeszédét Tóth Bertalan,
  • a DK-ét Dobrev Klára,
  • az LMP-ét Vágó Gábor,
  • a Momentumét Cseh Katalin,
  • a Mi Hazánkét Toroczkai László,
  • a Kutyapártét Döme Zsuzsanna vezeti.

A Nemzeti Választás Iroda hivatalos adatbázisa szerint összeállításunk elkészítéséig 23 párt jelezte, hogy el akar indulni az európai parlamenti választáson, az ismerteken kívül olyanok is, mint A Haza Pártja, a Demokraták Pártja, az Egyenlőség Roma Párt, az Európai Független-Centrum Párt, a Magyar Nemzetiségek Pártja, a Platón Párt, a Roma Szociáldemokrata Párt, a Tea Párt Magyarország, a Vállalkozók Szövetsége a reformokért, a Zöldek Pártja és az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt.

Az aláírásgyűjtést mindannyian szombaton kezdhetik meg.

A választáson részt vevő magyarok 21 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Az eddigi közvéleménykutatások szerint ennek felét várhatóan a Fidesz kapja majd meg. A részvételi arány legutóbb, 2014-ben a 30 százalékot sem érte el, de a mostani előrejelzések szerint ezúttal jóval magasabb lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×