INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

mágenheim ádám

szomszédok

országos mentőszolgálat

győrfi pál

A Mágenheim doktort alakító Kulka János, mellette a dr. Szalóki Esztert alakító Malek Andrea (b) és a dr. Nagy Éva orvost alakító Simorjay Emese színművészek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai Mentőpalotájának udvarán, ahol a Magyar Televízióban 12 éven keresztül vetített Szomszédok című teleregénynek táblaavatással állított emléket az OMSZ 2019. február 26-án.

Mágenheim doktort kőbe faragták - a Nagy Fehér örök

InfoRádió

Az Országos Mentőszolgálat kedden táblaavatással állított emléket a Szomszédok című sorozatnak, amiért 12 éven keresztül öregbítette a mentők hírnevét. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs szóvivője beszélt a részletekről.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mindig is büszke volt a múltjára. A múlt tisztelete vezet a jövő hatékony építéséhez, a múlt pedig 130 évre tekint vissza, ami óriási idő, sok minden történt; Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta, az újkori mentőtörténelemből egy olyan szakaszt érdemes kiemelni, amikor a közvélemény előtt sokkal nyitottabb volt az, amit a mentők a hétköznapokban művelnek.

"Méghozzá egy sorozat révén, merthogy akkor még nem volt a mentőszolgálatnak egy olyan szóvivője, mint most én vagyok. Hanem egy olyan sorozat volt a lakások tévéképernyőjén csütörtök esténként, amit Szomszédok teleregénynek hívtak, és az egész ország nézte. Volt annak egy olyan történetszála, ami Mágenheim doktorral volt kapcsolatban. Ő egy mentőorvost személyesített meg Kulka János színművész révén, és az ő mentőcsapata járta a várost, végezte a dolgát, és

az akkori mentőszolgálatot mindig megkérdezték, hogy van-e valami mondanivalójuk, valami fontos üzenet, amit a lakosságnak elmondanának"

- idézte vissza Győrfi Pál.

Ilyenkor Horváth Ádám beleszőtte a történetbe ezeket, ezért ez egy olyan időszak, amire a mentőszolgálat szívesen emlékszik vissza, ezért az OMSZ a 70. születésnapján egy emléktáblát állított a Szomszédokra emlékezve.

Az emléktábla avatására számos egykori "eü-s" sorozatszínész elment, köztük Kulka János, Malek Andrea, Simorjai Emese, a rendező Horváth Ádám is, de ott voltak azok a kollégák is, akik a sorozat készültekor már szolgálatban voltak, és akikkel Mágenheim doktor kivonult.

A mentősök egyébként a sorozat készítésében szakértőként is részt vettek,

Vaszary Béla révén tartották a kapcsolatot az alkotókkal.

Az egyik közvetített üzenet az volt, hogy mindenféle apró-cseprő dolgokért nem szabad a mentőket hívni, mert akkor az igazi, életveszélyes esetektől veszik el az esélyt. Egy másik esetben fuvarozónak nézték a mentőket.

Az egyes részek végén megfogalmazott "nagy bölcsességek" között is fogalmaztak meg üzenetet a mentők.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

OMSZ-táblaavatás - Szomszédok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018