eur:
394.19
usd:
369.72
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Bütykös hattyú (Cygnus olor) család és tőkés récék (vadkacsa, Anas platyrhynchos) a Balaton vizén alkonyatban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Kiderült a rejtélyes hattyúpusztulás oka

A vizsgálat megerősítette, amit a szakemberek is valószínűnek tartottak.

Az Infostart is megírta, hogy január végén öt hattyú tetemére bukkantak Hódmezővásárhelyen, a Téglagyári-tavak egyikében.

A Délmagyar szerint a szakemberek a pusztulás egyik okaként azt tartották valószínűnek, hogy a hosszan tartó téli, havas időjárás viselte meg a hattyúk szervezetét. Ilyenkor nehezebbé válik a mindennapi élelem megszerzése. A kevés és rendszertelen táplálkozás, a fagyos idő hozzájárul az ellenálló képességük gyöngüléséhez. Ilyenkor az állatok szervezetében amúgy biológiai egyensúlyban élő fakultatív kórokozó baktériumok, paraziták elszaporodhatnak.

A laboreredmények megérkeztek a Nébihtől, és ezt a teóriát erősítették meg. A boncolásra küldött hattyútetemben nem találták nyomát sem a haszonállat-állományt veszélyeztető, sem pedig közegészségügyi szempontból jelentős, bejelentésköteles fertőző betegségnek. Az egyéb vizsgálatok fakultatív pathogen kórokozókat mutattak ki, vagyis az elhullott hattyúk szervezetében korábban is jelen voltak a kórokozók, amelyek erős immunrendszernél nem jelentettek problémát, csak akkor, hogy a téli időjárás miatt legyengült a szervezetük.

A tetemeket a járási főállatorvos az előírások szerint ártalmatlaníttatta.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×