INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 26. hétfő
Izsó

hattyú

laboratórium

nébih

hódmezővásárhely

Balatonfüred, 2018. június 8. Bütykös hattyú (Cygnus olor) család és tőkés récék (vadkacsa, Anas platyrhynchos) a Balaton vizén alkonyatban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Kiderült a rejtélyes hattyúpusztulás oka

Infostart

A vizsgálat megerősítette, amit a szakemberek is valószínűnek tartottak.

Az Infostart is megírta, hogy január végén öt hattyú tetemére bukkantak Hódmezővásárhelyen, a Téglagyári-tavak egyikében.

A Délmagyar szerint a szakemberek a pusztulás egyik okaként azt tartották valószínűnek, hogy a hosszan tartó téli, havas időjárás viselte meg a hattyúk szervezetét. Ilyenkor nehezebbé válik a mindennapi élelem megszerzése. A kevés és rendszertelen táplálkozás, a fagyos idő hozzájárul az ellenálló képességük gyöngüléséhez. Ilyenkor az állatok szervezetében amúgy biológiai egyensúlyban élő fakultatív kórokozó baktériumok, paraziták elszaporodhatnak.

A laboreredmények megérkeztek a Nébihtől, és ezt a teóriát erősítették meg. A boncolásra küldött hattyútetemben nem találták nyomát sem a haszonállat-állományt veszélyeztető, sem pedig közegészségügyi szempontból jelentős, bejelentésköteles fertőző betegségnek. Az egyéb vizsgálatok fakultatív pathogen kórokozókat mutattak ki, vagyis az elhullott hattyúk szervezetében korábban is jelen voltak a kórokozók, amelyek erős immunrendszernél nem jelentettek problémát, csak akkor, hogy a téli időjárás miatt legyengült a szervezetük.

A tetemeket a járási főállatorvos az előírások szerint ártalmatlaníttatta.

Nyitókép: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018