eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Elpusztult hattyú a muraszemenyei bányatóban 2017. február 23-án. Több tucat állat vízen lebegő tetemét helyi horgászok vették észre pár napja.
Nyitókép: MTIVarga György - illusztráció

Rejtélyes hattyúpusztulás Hódmezővásárhelyen

A Csongrád Megyei Kormányhivatalnál folyik a vizsgálat a téglagyári kubikoknál talált madártetemek ügyében.

A Délmagyarország január 25-én tett bejelentése alapján vizsgálják, miért pusztulhatott el öt hattyú Hódmezővásárhelyen, a Téglagyári-tavak egyikében. A hajdan agyagkitermelésre használt tóban több hattyútetem úszott a víz színén, egymástól nagyjából 20–40 méteres távolságra. A járási főállatorvos a helyszínen tájékozódott. Az egyik, a parthoz legközelebbi hattyútetemet kivették, és elküldték speciális vizsgálatra, aminek még nem tudni az eredményét.

2016 októberében egy Csongrád megyében elhullott hattyúban mutatta ki a madárinfluenza H5N8-as törzsének jelenlétét a Nébih, ezért veszélyes a nagy számú elhullás, bár a nagy testű víziszárnyasok pusztulása egyébként télen nem számít ritkaságnak.

A Vásárhely24 hírportál beszámolója szerint már döglött fácánokat is találtak a téglagyári tanösvényen. A fácántetemek boncolásakor azonban kiderült, hogy az állatokat lelőtték.

A szakemberek a hattyúpusztulás egyik okaként tartják számon a hosszan tartó téli, hideg időjárást is, főként, ha nagy hóval is társul. Ez az időszak megviseli a vadállatok szervezetét. Ilyenkor nehezebbé válik a mindennapi élelem megszerzése, a kevés illetve rendszertelen táplálkozás a nagy hideg mellett hozzájárul az ellenálló-képesség gyöngüléséhez. A vadmadarak pusztulását sok esetben okozza az, hogy a kedvezőtlen időjárás és a nem megfelelő élelem miatt az állatok szervezetében amúgy biológiai egyensúlyban élő fakultatív kórokozó baktériumok (streptococcusok, staphylococussok) paraziták (légcső-gyomor bélférgek) elszaporodnak.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×