eur:
392.62
usd:
367.59
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A vádlottak az ítéletet hallgatják az L. S. és tizenhárom társa ellen emberölés, embercsempészés, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2018. június 14-én. Első fokon 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

A halálkamionos banda újabb tagja a bíróság előtt

Vádat emeltek egy 39 éves bolgár férfi ellen, aki 2015 nyarán a parndorfi halálkamionos bűnszervezet vezetőinek megbízásából sofőröket toborzott Bulgáriában, és előfutóként segítette a szállítást.

A bolgár férfit tavaly nyáron fogták el nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján hazájában, majd átadták a magyar hatóságoknak.

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség sajtószóvivője a baon.hu-nak elmondta: a vádlott 2015 júliusától augusztus közepéig vett részt a hierarchizáltan felépített nemzetközi bűnözői csoport tevékenységében.

A vádlott Bulgáriában sofőröket toborzott, őket Magyarországra hozta és utasításokkal látta el, de a csempészések után járó pénzt is ő adta át részükre. Emellett előfutóként is közreműködött a magyarországi útvonal biztosítása érdekében, figyelte a rendőri jelenlétet és telefonon tartotta a kapcsolatot bűntársaival.

A bolgár férfihoz három szállítás köthető, mindegyiknél éjszaka vették fel a zöld határon át, az elsősorban Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező migránsokat.

  • Domaszéken 18 embert zsúfoltak be egy személygépkocsi utasterébe és csomagtartójába, majd megállás nélkül vitték őket az ausztriai Nickelsdorfba.
  • Másodszor egy kisteherautó ablaktalan, világítás nélküli, mintegy 8 négyzetméteres rakterébe 24 embert zártak.
  • 2015. augusztus 22-én egy személygépkocsiban és egy kisteherautóban összesen 40 személyt vittek Németországba.

A jelenleg letartóztatásban lévő bolgár férfit a megyei főügyészség a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Az úgynevezett halálkamionos bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött. 2015 júniusától napi rendszerességgel szállítottak menekülteket Németországba vagy Ausztriába személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen teherautókba zsúfolva, embertelen körülmények között.

A bűnbanda tagjai 2015. augusztus 26-án 71 migránst – 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket - zártak egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében. A járművet Ausztriába vezették. A szállított személyek az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amit két vádlott is hallott. A bűnszervezetet vezető első rendű vádlott azt az utasítást adta azonban, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját. A raktérbe zárt emberek még magyar területen, az indulástól számított három órán belül gyötrelmes körülmények között megfulladtak – emlékeztet az ügyészség közleménye. Az osztrák határt Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva távoztak a helyszínről.

Első fokon 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék a négy vádlottat az ügyben. Az ügyészség viszont életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta, azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×