eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Twitter

Különleges kukákkal szabadítanák meg a fővárost a csikkektől

Cigicsikkmentes februárt hirdet a JÖN Alapítvány. Felhívják a figyelmet, hogy egy cigarettacsikkben akár 4000-féle káros anyag is kimutatható, így eldobása szennyezi a környezetet. A cigarettacsikk az egyik legnagyobb mennyiségű egyszer használatos műanyagforrás világszerte.

A problémát a szőnyeg alá söprik, kevesen foglalkoznak vele – mondta az InfoRádiónak Szebenyi Péter. A JÖN Alapítvány elnöke hozzátette: a szervezet ezen szeretne változtatni. A szakértő elmondta: a cigarettacsikkekben csaknem 4000-féle vegyi anyag keletkezik az égés során, ezek a csapadék hatására kioldódnak, és a talajba szivárognak. 2021-től egy EU-s rendelettervezet a dohánytermékek gyártóira róná a csikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének anyagi terhét.

Egy csikk akár 500-1000 liter vizet is be tud szennyezni

– hangsúlyozta Szebenyi Péter, hozzátéve: a műanyag szívószálaknál is nagyobb kárt okoznak a környezetnek.

A cigarettacsikk újrahasznosítására léteznek technológiai megoldások, ám ezek kimondottan drágák, nem terjedtek még el. Az alapítvány lakossági kampányában különleges kukákat helyez el a fővárosban, amelybe cigicsikket dobva egy-egy kérdésben lehet szavazni. Külföldön például azt kérdezték, ki a jobb focista, Messi vagy Ronaldo. Az elnök szerint nagy sikere volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×