eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Twitter

Különleges kukákkal szabadítanák meg a fővárost a csikkektől

Cigicsikkmentes februárt hirdet a JÖN Alapítvány. Felhívják a figyelmet, hogy egy cigarettacsikkben akár 4000-féle káros anyag is kimutatható, így eldobása szennyezi a környezetet. A cigarettacsikk az egyik legnagyobb mennyiségű egyszer használatos műanyagforrás világszerte.

A problémát a szőnyeg alá söprik, kevesen foglalkoznak vele – mondta az InfoRádiónak Szebenyi Péter. A JÖN Alapítvány elnöke hozzátette: a szervezet ezen szeretne változtatni. A szakértő elmondta: a cigarettacsikkekben csaknem 4000-féle vegyi anyag keletkezik az égés során, ezek a csapadék hatására kioldódnak, és a talajba szivárognak. 2021-től egy EU-s rendelettervezet a dohánytermékek gyártóira róná a csikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének anyagi terhét.

Egy csikk akár 500-1000 liter vizet is be tud szennyezni

– hangsúlyozta Szebenyi Péter, hozzátéve: a műanyag szívószálaknál is nagyobb kárt okoznak a környezetnek.

A cigarettacsikk újrahasznosítására léteznek technológiai megoldások, ám ezek kimondottan drágák, nem terjedtek még el. Az alapítvány lakossági kampányában különleges kukákat helyez el a fővárosban, amelybe cigicsikket dobva egy-egy kérdésben lehet szavazni. Külföldön például azt kérdezték, ki a jobb focista, Messi vagy Ronaldo. Az elnök szerint nagy sikere volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×