eur:
394.3
usd:
369.44
bux:
65713.21
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Öt százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma - a nap hírei

Folytatódnak az egészségügyi fejlesztések vidéken – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A gazdálkodás racionalizálásával magyarázza az ELTE az elbocsátásokat. Elutasította az ügyészség az ellenzéki képviselők feljelentését az MTVA székháznál történtek miatt. A nap legfontosabb hírei január 21-én.

Folytatódnak az egészségügyi fejlesztések vidéken - jelentette be az emberi erőforrások minisztere Szombathelyen. Kásler Miklós a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház több mint 1 milliárd forintos beruházásainak avatásán kiemelte: az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot felhasználva fejlesztették az egészségügyi hálózatot vidéken, míg Budapesten és a központi régióban 700 milliárd forint értékben indultak el beruházások.

Egy év alatt 5 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavaly év végén 241.900 álláskeresőt tartott nyilván, ez csaknem 13 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az NFSZ közölte: 2018. utolsó hónapjában az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6 százalék.

Alacsonyabb beosztásba helyezték a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának szakmai igazgató-helyettesét a legutóbbi nyugdíjutalás körüli botrány miatt - értesült a Népszava. Január 11-én reggel kellett volna megérkeznie a nyugdíjaknak a számlákra, azonban ez nem történt meg. A Portfolió akkor azt írta, hogy az államkincstár rossz értéknappal küldte el a tranzakciókat az állami kifizetésekre fennartott éjszakai rendszerbe. A történtek miatt a pénzügyminiszter vizsgálatot rendelt el, és az üggyel foglalkozik kedden a parlament költségvetési bizottsága is.

A gazdálkodás racionalizálásával, a struktúra kisebb kiigazításával magyarázza az ELTE a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karon zajló elbocsátásokat. Az egyetem szerint az esetek többségében nyugdíjas korú oktatókat küldenek el, ami nincs negatív hatással a működőképességre és az oktatás-kutatás magas minőségére. Az Oktatási Hálózat hozta nyilvánosságra, hogy 50-70 oktatót bocsátanak el a két karról.

Elutasította az ügyészség az ellenzéki képviselők feljelentését az MTVA székháznál történtek miatt, ugyanakkor nyomozást indított az MTVA és dolgozói feljelentése alapján. Az indoklás szerint december 16-án és 17-én a képviselők nem hivatalos személyként jártak el az MTVA székházában, ahol szándékosan zavarták a műsorkészítők munkáját és akadályozták a velük szemben jogszerűen fellépő biztonsági őrség eljárását. Az MSZP szerint ezzel az ügyészség megint az erőszak oldalára állt. A Párbeszéd szerint Polt Péter ismét bebizonyította, hogy a Fidesz katonája. Az LMP úgy értékelte, hogy ügyészség a Fidesz politikai megrendeléseinek végrehajtója. A DK pedig úgy fogalmazott, hogy Magyarországon hivatalosan is diktatúra van. A Fidesz szerint viszont az ellenzéki pártok tudatosan folytatják Soros bábszínházát.

Az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az európai parlamenti választás tétje, hogy a bevándorlást pártoló vagy ellenző politikai erők kerülnek többségbe. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a migráció témája és annak következményei káros hatással vannak az Európai Uniós intézményekre.

Támogatják az álhírek elleni közös uniós cselekvési tervet a tagállamok - közölte az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini a külügyminiszteri tanács ülése után elmondta: a politikusok közös és átfogó választ sürgettek a véleménynyilvánítás és a média szabadsága védelmében. Az unió illetékesei attól tartanak, hogy Oroszország a dezinformációs tevékenységével megpróbálja befolyásolni a májusi európai parlamenti választásokat.

Az Egyesült Királyságban ingyen kérhetnek letelepedési engedélyt a külföldi uniós polgárok - jelentette be a brit miniszterelnök. Becslések szerint 3 millió 200 ezer külföldi uniós állampolgár él az országban. Azok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak ott, a brexit után is maradhatnak, de letelepedett státusért kell folyamodniuk.

A kínai hatóságok szerint törvénytelenül végzett génszerkesztést ikrek embrióján a sencseni tudós. Az ügyben indult vizsgálat megállapította, hogy a helyi Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon. Ho Csian-kuj novemberben jelentette be: egy korábban született ikerpár egyik génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy a gyermekek ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×