eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Hatékonyabbak lehetnek bizonyos műtétek - lapszemle

A Népszava szerint újra eladósodnak a nagyvárosok. A Portfolio az amerikai tőzsdék tegnapi eséséről, a Magyar Idők a sztereokonverter nevű optikai, műtéteket segítő eszközről ír.

A Magyar Idők a sztereokonverter nevű optikai eszközről ír. A lapnak Stuber István az eszköz feltalálója arról beszélt, hogy akár sejteken, hajszálereken, idegrostokon is műtéteket lehet végezni az eszköz segítségével, amelynek fejlesztése most újabb fordulóponthoz érkezett, hiszen elkészült a sztereokonverter operáló mikroszkópra alkalmazott változata. A találmány alapjaiban változtatja meg a nagyítórendszerek képalkotását azáltal, hogy ötszörösen megnöveli a nagyításukat és ezzel egyidejűleg kiterjeszti mélységélességüket.

A Népszava szerint újra eladósodnak a nagyvárosok. Noha a törvény mondja ki, hogy önkormányzatok nem verhetik magukat adósságba, egyre több város vesz fel hiteleket. A kormány a lap szerint asszisztál ehhez. Miskolctól például korábban 36,2 milliárd forintot vállalt át a kabinet, a település cégholdingja 2017-et 49,5 milliárd forintos kötelezettségvállalással zárta. A kormány a további fejlesztésekhez pedig 337 millió forintos hitelfelvételt tett lehetővé.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a legalacsonyabbak között van a magyarországi lakossági energaiár 29 európai ország közül. Ez a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal vizsgálatának eredményéből derült ki. E szerint a múlt év végén Budapesten volt a legalacsonyabb a földgáz lakossági átlagára, a villamos energiáé pedig a negyedik legalacsonyabb a vizsgált európai államok között. A gázért a legtöbbet Stockholmban fizette a lakosság, az áramért pedig Koppenhágában.

A Portfolio az amerikai tőzsdék tegnapi eséséről ír. A befektetőket leginkább az Apple értékesítéseinek visszaesése, valamint a feldolgozóipar üzleti aktivitásáról árulkodó csütörtöki rossz makroadat aggasztja, ugyanis mindkettő a gazdasági növekedés várható lassulására és a részvénypiacok túlértékeltségére utal. Donald Trump amerikai elnök egyik gazdasági főtanácsadója szerint is negatív vállalati bejelentések egész sora követheti az Apple friss figyelmeztetését. Csütörtök este a Dow Jones indexe 2,83 százalékkal csökkent, az S&P mutatója 2,28 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,78 százalékkal esett. Részletek 9 óra után az Inforádió Üzleti Reggeli című műsorában.

A Magyar Idők beszámol arról, hogy elkezdődött a 2017-ben elindított azonnali fizetési rendszer tesztelése Magyarországon. Ezzel a tízmillió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában öt másodperc alatt teljesülnek. A rendszer július 1-jén élesedik, ezt követően az átutalási megbízásokat akár mobiltelefonszámra is indíthatják az ügyfelek, nem szükséges ismerni a fogadó fél bankszámlaszámát.

A Pénzcentrum az autóval külföldre utazóknak ad tanácsokat arról, hogyan kerüljék el a bírságot. A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb országban eltérő közlekedési szabályozások vannak érvényben: egyes államokban kötelező a téli gumi használata, sok helyen pedig a hóláncnak is ott kell lennie a kellékek között, ennek hiányában akár súlyos bírságokat is kiróhatnak az utazókra. Részletek a Pénzcentrumon.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×