eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Tíz hónapos vágányzár jön egy fontos vasútvonalon

Februártól vonatpótló buszok járnak az intercityk helyett Pécel és Aszód között.

A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon folytatódik a vasútvonal rekonstrukciója. Emiatt 2019 nagy részében vágányzári menetrend lesz érvényben, február 4. és december 7. között Pécel és Aszód állomások között nem járnak majd a vonatok - írja a boon.hu. Ebben a tíz hónapban Aszód és Pécel között mindkét sínpárt elbontják, és teljesen átépítik. A MÁV szerint más megoldás nem volt a vonal terepviszonyai és az alkalmazott korszerű, nagygépes technika hatékony alkalmazása miatt.

A vágányzár alatt az utasokat több szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják majd. A miskolci intercityk helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok állnak forgalomba. Az egri, illetve a sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok pótlóbuszai Hatvan és Pécel között szállítják az utasokat. A csatlakozó távolsági vonatok Észak-Magyarország felől Hatvan állomásig közlekednek, illetve onnan indulnak vissza – írja a MÁV.

A Közlekedő Tömeg Egyesület és a Magyar Közlekedési Klub szerint lenne vasúti kerülőút, ráadásul az Aszód–Vác útirányon át villamosított pálya áll rendelkezésre, ráadásul ez mindössze tizenöt kilométer pluszt jelentene, de a MÁV szerint ez a megoldás nem kivitelezhető, mert a vágányzár alatt Pécel és Tura között megkezdődik az állomások és megállóhelyek átépítése, emiatt pedig Budapest-Keleti és Pécel között óránként csak két pár vonat, Aszód és Hatvan között óránként csak egy pár vonat közlekedésére lesz lehetőség, mivel a vonalszakaszok átbocsátóképessége egy vágányra csökken.

Ráadásul az átépítés ideje alatt a péceli állomáson Budapest felől csupán két csonkavágány, az aszódi állomáson egy-egy csonkavágány áll rendelkezésre Hatvan, illetve Balassagyarmat felől. Galgamácsa felől nem lesz átjárási lehetőség a vonatok számára, emiatt nem alkalmazható a kerülőút.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×