eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: HPE

Vége a feleslegesen nagy IT-beruházások korának (x)

A csúcsterhelésre tervezett informatikai rendszerek kapacitásának jelentős része működésük során kihasználatlan marad. De nem kell ennek feltétlenül így lennie, sőt, az üzleti igények rugalmas követése még sosem volt olyan egyszerű, mint napjainkban.

Számos egyéb előnyük mellett a hibrid felhő megoldások lehetővé teszik, hogy a helyszínen telepített infrastruktúrát használva csak akkor kelljen külső, magasabb költségű erőforrásokhoz fordulni, amikor arra valóban szükség van. Ennek egy speciális, az IT-rendszerek rugalmas növekedését kínáló formáját nyújtja a Hewlett Packard Enterprise GreenLake Flex Capacity Service.

A szolgáltatásként igénybe vett infrastruktúra (IaaS) felhős agilitást kínál helyszínen telepített informatikai rendszerekre alapulóan az ügyfeleknek. Ennek keretei között

a Hewlett Packard Enterprise biztosítja a szükséges hardvereszközöket, elvégzi a rendszer telepítését és konzultációt nyújt.

Dedikált ügyfélkapcsolati szakember segít folyamatosan megfelelő formában tartani az eszközparkot.

Költségek tekintetében is vonzó ajánlatot jelent a Flex Capacity Service, hiszen alkalmazásával elérhető, hogy az informatikai kiadások a vállalat növekedésével párhuzamosan jelentkezzenek. Ennek biztosításához meg kell tervezni a szervezet előtt álló néhány hónap, év várható növekedési ütemét. A szükséges minimum megállapítását követően a Hewlett Packard Enterprise az ügyféllel együtt meghatározza azt a mindenképpen szükséges hardverbefektetést, ami az adott helyzet kiszolgálásához feltétlenül szükséges.

A telepített rendszer teljes kapacitása az ügyfél által kért erőforrások 110 százalékára rúg.

Fixen fizetnie viszont csak 80 százalék után kell, amíg azt meg nem haladó mértékben használja az IT-rendszert.

A tartalékszint megközelítését jelző trigger point elérésével aktiválódik a következő megrendelés. Ez az úgynevezett change order, mely nem teljesen új beszerzésnek számít, hanem a felek között korábban megkötött szerződés kiegészítéseként biztosítja az informatikai eszközpark folyamatos bővítésének lehetőségét. Ez a konstrukció alacsonyabb szintű jóváhagyást, így az átlagosnál rövidebb beszerzési időt és hamarabb bekövetkező telepítést eredményez.

Rugalmas és költséghatékony

A Hewlett Packard Enterprise GreenLake Flex Capacity Service keretében üzemelő IT-rendszerek mindig rendelkeznek tartalékkal, mely bármikor kihasználható, viszont csak tényleges alkalmazását követően kell utána fizetni. Az agilis üzleti szolgáltatás azonban nem csak emiatt jelent kedvező finanszírozási konstrukciót.

Az eszközök ugyanis a szolgáltatásnak köszönhetően kevesebbe kerülnek a tényleges értékükhöz képest. Jellemzően nem teljes hasznos életciklusuk alatt használják az ügyfelek, így azok maradványértékkel rendelkeznek leszerelésük idejében. Ennek összege függ a megrendelő műszaki frissítésre vonatkozó igényétől, vagyis attól, hogy három-, négy- vagy ötévente kívánja lecserélni az eszközparkot. Az ütemezett váltás során a Hewlett Packard Enterprise visszaveszi a telepített szervereket, melyeket ezt követően saját csatornáin keresztül értékesít, az ügyfélnek pedig új, korszerű eszközöket szállít, illetve megkíméli a használt eszközök elhelyezésétől, ami megközelítheti a konfiguráció újkori értékének 12 százalékát.

A Hewlett Packard Enterprise szolgáltatása segít az IT-költségeket az árbevételhez igazítani, miközben az üzleti lehetőségek kihasználása nem kerül veszélybe.

A rugalmas infrastruktúra, vagyis a hardver és az adatközpont mellett a mérhető elemeket – szerverek, tárolók, hálózat, szoftverelemek – is magában foglalja. Ezt egészítik ki az olyan specializált megoldások, mint például a backup szolgáltatások vagy a skálázható peremhálózat lehetősége.

Befektetés helyett inkább működési költség

Az ügyfél által szabadon választott felhőszolgáltatással – így akár Microsoft Azure Stackkel – kompatibilis rendszer kiépítése a költségek átpozicionálását jelenti. A kiadások a magas befektetési igény irányából a működés területére csoportosíthatók. A mérsékelt indulási költségek ezáltal alacsonyabb belépési pontot jelentenek a rugalmas hibrid informatika világába.

Hazánkban az MKB Bank Hewlett Packard Enterprise-szal kötött és megvalósított szerződése az első példa a GreenLake Flex Capacity Service magyar viszonyok közötti sikerére.

Az informatikai, jogi, beszerzési és pénzügyi vezetőket egyaránt bevonó tárgyalást követően, a két vállalat megállapodása révén a pénzintézet a felmerülő igényeknek megfelelően, havonta fizet a szolgáltatásért, fogyasztási alapon.

Low angle view of finance businessman writing on touchscreen graph in modern office
Low angle view of finance businessman writing on touchscreen graph in modern office

A több száz szerver modernizációja újgenerációs blade HPE Synergy kiszolgálókkal gyarapította az MKB Bank adatközpontjait. A projekt eredményeként a jelentős teljesítménynövekedés mellett a negyedére csökkentek a terméktámogatási, valamint az energiafelhasználási kiadások, így alacsonyabb költségszinten üzemeltethető a helytakarékos rendszer.

Összefoglalás

Minden korábbi megoldásnál rugalmasabb informatikát kínál a Hewlett Packard Enterprise GreenLake Flex Capacity Service a helyszínen telepített rendszerek esetében. A műszaki-pénzügyi, proaktív konstrukcióval költséghatékony, a szervezeti növekedéstől függően bővülő, saját tulajdonban levő IT-megoldást állíthat az üzletmenet folytonosságának szolgálatába a megrendelő.

A cikk a Hewlett Packard Enterprise megbízásából készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×