eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Újabb változtatás a túlóratörvényben, visszatért a 400 órás túlmunka lehetősége

Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, "önként vállalt túlmunkát" csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval - tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.

Ez egy új lehetőség, a korábbi, "visszavonulót" jelentő változatban, amit a vállalkozásfejlesztési bizottság fogadott el, ez nem szerepelt.

A Munka törvénykönyve szerint most naptári évenként 250 óra rendkívüli munkát rendelhet el a munkáltató, ez maximum 300 órára növelhető a kollektív szerződésben.

Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor fideszes képviselők egyéni indítványként benyújtott javaslata a 250 órát emelte volna általánosan 400 órára, és nem szerepelt a szövegből a kollektív szerződéssel kapcsolatos passzus.

A vállalkozásfejlesztési bizottság ezután úgy döntött, hogy maradjon általános szabályként a 250 óra, és csak a kollektív szerződésbe lehessen a mostaninál 100-zal több, 400 óra túlmuna lehetőségét foglalni.

Végül csütörtök este a parlamenti szavazás előtti végső szót kimondó törvényalkotási bizottság úgy döntött, hogy bár alapszabályként megmarad a 250, a kollektív szerződésben pedig a 300 óra lehetősége, de

ettől egyéni megállapodásokkal el lehet térni, és így a túlmunka mennyisége mégiscsak felemelhető 400 órára.

Ezt nevezik "önként vállalt túlmunkának".

  • Új rész is bekerült péntek este a javaslatba: azt is beírnák a munka törvénykönyvébe, hogy a megállapodás munkavállaló általi felmondása nem szolgálhat a munkaviszony munkáltató általi felmondásának alapjául.
  • További szabály, hogy a munkáltató és a munkavállaló által az elrendelhető rendkívüli munkaidő mértékéről kötött megállapodást a munkáltatónak külön nyilván kell tartania.
  • A munkaidőkeret továbbra is az eredeti javaslatban szereplő 36 hónap, vagyis 3 év lesz.

Kósa Lajos az ülésen azt mondta, az vezérelte a törvényjavaslat benyújtásakor, hogy ott, ahol munkaszervezési eszközökkel hatékonyságjavulást lehet elérni, tegyék lehetővé, hogy többletmunkával többet keressenek az emberek, ha akarnak. De ez a rendelkezés a munkaerőpiac csak kis szegmensére, az egyenlőtlen munkaterhelés mellett dolgozókra vonatkozik - mutatott rá.

A munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítványról jövő szerdán, december 12-én szavaz az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×