eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Fesztiválozók szállnak le a HÉV-ről a Filatorigát megállónál a 25. Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján, 2017. augusztus 9-én.
Nyitókép: Mónus Márton (MTI)

Új metró, kevesebb átszállás - százezrek lélegezhetnének fel

A kormányzati közlekedési fejlesztési tervek megvalósítása a fővárosiak és az agglomerációból érkezők számára is az eddigieknél könnyebb közlekedést biztosíthat - mondta Vitézy Dávid közlekedési szakértő, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezérigazgatója. Bella Jakab, a Közlekedő Tömeg elnöke szerint a fejlesztésekkel az autósok is versenyképes alternatívát kaphatnának.

Ha a tervek megvalósulnak, azok a budapestiek és az agglomerációból bejárók számára is fontosak lesznek – mondta Vitézy Dávid a kormányhatározatban megjelent fővárosi közlekedési fejlesztésekről.

A közlekedési szakértő, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezérigazgatója az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a vasúti közlekedési rendszer több mint 100 éve változatlan Budapesten, így az elmúlt 30 év változásait sem követte, amikor több mint félmillió ember költözött az agglomerációba.

A mostani csomag előremutató, bár néhány éven belül nem lehet minden elemét megvalósítani, mert az irreális mértékű beruházás lenne – vélekedett Vitézy Dávid. Így is elkészülhetnek a részletesek tervek, és el lehet dönteni, hogy melyik kerüljön sorra előbb és melyik később.

A tervek arról szólnak, hogyan lehet az agglomerációból bejövő vonatokat összekapcsolni Budapesten belül, és kevés átszállással igénybe vehető rendszerként, minél korszerűbb járművekkel működtetni – fejtette ki.

A Nyugati és a Déli pályaudvart összekötő alagút azért lenne fontos, mert akik Érdről, Budaörsről, Székesfehérvárról vagy Budafokról érkeznek be a fővárosba, azok

átszállás nélkül juthatnának el a belvárosig vagy utazhatnak tovább a 3-as metróval

– mondta.

Vitézy Dávid szerint a fővárosiak számára is hasznos lenne a fejlesztés. Megújulhatnak a pályaudvarok és azok környezetei, csökkenhetnek a területek, a Déli pályaudvar helyén zöldfelületeket alakíthatnak ki.

„Ha a vonatokat igénybe lehet venni városon belüli közlekedésre, akkor például

a Széll Kálmán térről a repülőtérre 20 perc alatt lehet eljutni.

Olyan kapcsolatok is kinyílnak, amelyekre nem is gondolunk. A vonatok lényegében metróként kapcsolódhatnak be a budapesti közlekedésbe, és ezt a koncepciót képviselik a HÉV-fejlesztési tervek is” - közölte.

Beszélt arról is, hogy

a HÉV-hálózat teljes rekonstrukciója indokolt,

le kell cserélni a járműveket. A kormányhatározatok alapján ki lehet írni a járműtendereket, elkezdődhet a csere.

Megszűnhet a Déli

A fejlesztések révén a tömegközlekedés versenyképes alternatívát tudna nyújtani az autózással szemben – mondta a Közlekedő Tömeg elnöke az InfoRádióban.

Bella Jakab hangsúlyozta: a kormányhatározatba olyan beruházások és irányok kerültek bele, amelyek több százezer, az agglomerációban és a külső kerületekben élő emberen segítenek. A Déli és a Nyugati közötti alagút révén kevesebbszer kellene átszállni, az összes fontos átszállás elérhető lenne,

gyakorlatilag egy új metró jöhet létre.

Hozzátette: a Déli pályaudvar a mostani formájában akár megszűnhet, nem lenne rá szükség, ha a közlekedési funkciókat kiváltanák egy felszín alatti állomással.

A HÉV-vonalak és a HÉV-szerelvények is rossz állapotban vannak, kényelmetlenek, korszerűtlenek, ezért minél előbb fel kell újítani az egész hálózatot - mondta a Közlekedő Tömeg elnöke. Kiemelte, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV bevezetése a Kálvin térig az agglomerációból érkezők számára hasznos lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×