eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. A kormányfő felkérte Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mráz Ágoston Sámuel: Tarlós biztosan nyer, ha több ellenfele lesz 2019-ben

A jelenlegi főpolgármester 10 százalékkal népszerűbb Budapesten a Fidesznél, és a Nézőpont Csoport vezérigazgatója erősen kétségesnek tartja, hogy az ellenzék képes lesz egyetlen jelöltet állítani. Mráz Ágoston Sámuel Angela Merkel hibáinak ősforrását is megnevezte.

Érteni véli az ember, hogy miért jelenti be a főpolgármester-választáson, illetve az előválasztáson való indulást az MSZP és képviselője, Horváth Csaba, aki Budapest vezetésére talán négyszer is vágyott, de csak egyszer jelölték, és annak a választásnak is kellemetlen vereség lett a vége - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója, aki szerint

a szocialisták azóta sem termeltek ki tehetségesebb és rátermettebb jelöltet nála.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos az, hogy végül 2019-ben Horváth Csaba rajthoz állhat, annak pedig az elemző szerint az az oka, hogy

az MSZP elveszítette vezető szerepét az ellenzéken belül,

megjelentek alternatív pártok, amelyek számára a szocialista jelölt nem biztos, hogy elfogadható.

"Sok nevet lehet hallani a politikai tőzsdén. Karácsony Gergely mintha elmenekült volna, Zuglóban indul, és ezt is kérte az együttműködés áraként, másrészt

Puzsér Róbert nem pártjelöltként jelent meg, de az MSZP-vel nem veszik egymást komolyan, a Momentum pedig azt mondta, nem kívánja támogatni Horváth Csaba főpolgármesteri ambícióit"

- sorolta Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint elég nagy a káosz, a régi világnak vége, amikor elég volt az MSZP-nek eldönteni, hogy kit jelöl.

Mivel tehát az MSZP-n belül várhatóan Horváth Csaba lesz a jelölt, az előválasztáson való részvétellel csak plusz legitimitást akar vásárolni magának, a tárgyalóasztalhoz tízezer szocialista szimpatizáns támogatásának birtokában fog odaülni.

Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor már látott olyan kutatást, amely szerint

Budapesten a legerősebb ellenzéki párt a Momentum,

ami azt mutatja, hogy a folyamatokba az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb lehet a beleszólása.

Tarlós István mindeközben az elemző szerint "jól aludhat", mert "a fővárosban népszerű Fidesznél is 10 százalékkal népszerűbb".

Az elemző kijelentette, ha több kihívója lesz, teljesen biztos, hogy Tarlós István nyer, ha csak egy, élesebb lesz a verseny, de ez az ellenzék jelenlegi struktúrájában igen valószínűtlen.

Angela Merkel visszaforgatná az idő kerekét 2015-ig

Mráz Ágoston Sámuel európai vizekre evezve elmondta, Európa megosztása nem német érdek, legyen szó a föderalizálás tervéről, a költségvetés átszabásáról vagy a migráció kérdéséről, amit jelentős viták öveznek. "A németek számára az az érdek, hogy az európai közös piac együtt maradjon, ezért

a legrosszabb, ami történhet a német gazdasággal, az a brexit, aminek a bekövetkezése már ténynek tűnik".

Úgy véli,

Angela Merkel meggyengülésének ősforrása az elemző szerint a migráció ügyének 2015-ös kezelése,

amit akkor a kancellár a maga részéről túlságosan német ügynek tekintett, de ma már sokat megadna azért, hogy visszaforgassa az idő kerekét - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×