INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

gyurcsány ferenc

demokratikus koalíció

aréna

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél a párt eredményváró rendezvényén a budapesti Ankertben 2018. április 8-án.

Gyurcsány Ferenc: ez az előválasztás egy agyrém

InfoRádió

Egy ellenzéki főpolgármester-jelöltnek kell indulnia Tarlós István ellen a jövő évi önkormányzati választáson – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az Aréna című műsorban. A volt miniszterelnök a többi településen is ellenzéki összefogást szorgalmaz, de az előválasztást a jelenleg tervezett formájában nem tartja jó ötletnek.

Minél előbb találni kell egy ellenzéki főpolgármester-jelöltet a jövő évi önkormányzati választásra – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint jelenlegi formájában nincs szükség előválasztásra, mert

azt szeretné, ha Tarlós Istvánnal szemben egyetlen ellenzéki jelölt állna fel.

Ezért nem azon kell törniük a fejüket, hogy jelöljenek még tizenkét embert, hanem azon, hogyan lesz egyetlen jelölt.

"Lehet előválasztás, én ezt a projektet túlságosan nem kedvelem, de ellenemre sincsen. Nem látom be, hogy miért nem lehet egyébként magukat komolyan vevő pártvezetőknek leülni, és azt mondani, »gyerekek, állapodjunk meg, őt indítjuk közösen«. Ha másnak is van jelöltje, és nem tudnak dönteni, akkor kell előválasztás.

De előbb eldönteni, hogy legyen előválasztás, utána keresgetni hozzá a jelölteket, ez maga az agyrém"

- mondta az MSZP előválasztási ötletéről Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök közölte, a legtöbb településen is valamilyen módon együtt kell működniük az ellenzéki indulóknak. Szerinte minden 10 ezer lakosnál nagyobb helységben meg kell állapodnia az ellenzéknek, a lakosokat pedig tájékoztatni kell arról, hogy kiket javasolnak. A DK elnöke úgy látja, helyben nagyon változatos megoldások lesznek, nem zárta ki, hogy helyi szinten jobbikos jelöltekkel is együttműködjenek.

Szervezni kell a tömegnyomást

A Demokratikus Koalíció őszi tüntetéssorozatáról, amelynek elmondása szerint az első fele befejeződött, Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott: fenn kell tartani az országban az ellenállás eszméjét.

"Hangosabban kellene szerveződnünk nekünk, választóknak, azt remélem, hogy ez bátrabb szavakhoz, erősebb kiálláshoz, az útkeresésben való aktívabb részvételhez, aktívabb állampolgári magatartáshoz vezethet" - mondta a pártja tüntetéssorozatáról. Hozzátette: a parlamentben már nem elég küzdeni, meg kell szervezni a kormánnyal szembeni tömegnyomást.

EP-választás: a magasabb életszínvonal lesz a tét

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti kampányának egyik fő eleme az lesz, hogy olyan közös szabályokat kell megalkotni, amelyeknek a betartatása akár ki is kényszeríthető - mondta Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

"A legtöbb magyarnak az európaiság, túl a szabadságon, azt jelentené, hogy a magyar életszínvonal és életkörülmény közeledjen Európához. Legyenek például olyan közös döntéseink, hogy minden országban a bérek hogyan viszonyuljanak a megélhetési minimumhoz" - mondta a várható kampányüzenetről a DK elnöke, és hozzátette, nem azonos minimálbér kell, de

az osztrák életminőséget közelebb kell hozni a magyarhoz, ezért közös szabályokat kell hozni, és ezeket ki is kell kényszeríteni.

A DK elnöke szerint az európai parlamenti választásokon is azok vegyenek részt, akik az EU tagországaiban élnek és a döntésük saját életükre is hatással lesz.

Nem a menekültválság a nemzet nagy problémája

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a menekülthullám enyhülése óta a kormánynak a bevándorlók helyzeténél komolyabb problémákat kellene megoldania.

"Megépült ez a félelem, és vannak nagyon jelentős politikai erők, amelyek ennek a félelemnek a fenntartásában érdekeltek, és erre képesek is.

Magyarországon ma naponta átlagosan az egy embert nem éri el az illegálisan belépni akarók száma, ez pedig egy közepesen gyengén dolgozó kormánynak sem lehet kihívás, azt végképp nem lehet mondani, hogy ez a nemzet nagy problémája. Ennél sokkal nagyobb problémák vannak, ami történik az oktatásban, egészségügyben, ezek súlyos dilemmák. A menekültválság nem, de a hangulatot fenn lehet tartani sokáig" - vélekedett az exkormányfő.

Nyitókép: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Gyurcsány Ferenc az EP-választásról
 
Gyurcsány ferenc az önkormányzati választásokról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018