eur:
394.65
usd:
370.22
bux:
65392.9
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay

Rejtélyes fertőzés a kaposvári bölcsődékben

Augusztus eleje óta immár a harmadik szalmonella-fertőzéshullám söpör végig a kaposvári bölcsődéken, s eddig több mint száz gyerek betegedett meg hosszabb-rövidebb időre. Még nem tudni, mi okozta a tömeges megbetegedéseket.

A szalmonellás megbetegedések három hullámban jelentkeztek a kaposvári bölcsődékben. Először augusztus 3-án jelent meg a fertőzés, akkor megtörténtek a szükséges vizsgálatok, de két-három hét múlva újra jelentkezett a megbetegedés, majd októberben ismét - írja a Sonline.hu. Öt kaposvári bölcsődében voltak szalmonellás megbetegedések, de nem tudták kideríteni, hogy a Tulipános bölcsődéből, hogyan került át a másik négybe.

Csillag Gábor, Kaposvár jegyzője elmondta: a rengeteg vizsgálatot végeztek a szakemberek, de egyik esetben sem sikerült kimutatni a szalmonella jelenlétét. Ez azért nem megnyugtató, mert meg kellene találni azt az okot, ami a fertőzéseket okozza.

Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek fogékonyabbak a szalmonella-fertőzésre. A tünetmentessé válás után is lehet kórokozó a szervezetben, ezért emiatt a gyógyultnak tűnő gyerekek is tovább fertőzhetnek. A betegség három hulláma alatt 25 felülettisztasági mintát vettek, mindegyik negatív lett. Másfél hónap alatt 70 ételmintát is vettek, amelyekben szintén nem találtuk nyomát szalmonellának.

Kaposváron csak akkor engedik vissza a gyerekeket a bölcsődébe, ha a szülők bemutatják a két negatív eredményt és az orvosi igazolást. Vannak szülők, akik nyolc hete küzdenek a gyermekük betegségével, ami több esetben is súlyos tüneteket okozott. Többször előfordult, hogy egy kisgyerek több éjszakát is a kórházban töltött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 08:59
×
×
×
×