eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pixabay

Alattomos módon támad a kék fény

Káros hatással van a szemünkre a digitális eszközök kék fénye - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. Szabadi Zsolt szerint számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy megóvjuk a szervezetünket.

A kék fény a természetes fény része, de a digitális eszközök képernyőjéből a kék fénytartomány sokkal erősebben érkezik, mint a természetes fényből. Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta, a kék fény alapvetően ahhoz lenne szükséges, hogy szabályozza az ébrenlét-alvás ciklust.

"Ahogy sötétedik, a kék fény elfogy, szürkületben az ember elálmosodik"

- magyarázta Szabadi. Ezzel ellentétben ha használjuk késő estig az eszközeinket, továbbra is sokkal erősebb kék fénynek tesszük ki a szemünket, mint ami normális és egészséges lenne, és egy idő után nem fogunk tudni elaludni.

"A túlzott kékfény-terhelés képes károsítani a retinát"

- mondta a látszerész. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a károsodás egy, kettő vagy öt év alatt következik be, de a kék fény káros hatása immár bizonyítottnak tekinthető.

Ma már a szemüvegek csökkentik ennek a szűk frekvenciatartományú, de annál nagyobb energiaszintű kék fénynek a terhelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×