eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk

Hétfőn és kedden a török államfő látogatása miatt várhatók Budapesten forgalomkorlátozások - a nap hírei

Több mint 33 ezren vettek részt a Budapest Maratonin, megdőlt a nevezési rekord. Az előző évinél 100 ezerrel többen látogattak el a müncheni Oktoberfestre.

A többi között a Magyarország-Törökország Üzleti Fórumra Budapestre érkezik hétfőn a török államfő. Recep Tayyip Erdogan hétfőn megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel, majd kedden beszédet mond a két állam üzleti konferenciáján. A Terrorelhárítási Központ tájékoztatása szerint a török elnök látogatása idején hétfő reggel 6 órától kedden délután 6-ig lezárják a Lánchidat és a Széchenyi István teret, emellett a főváros több útvonalán lesz időszakos forgalomkorlátozás, lezárás és megállási tilalom. További információk itt olvashatóak.

Több mint 33 ezren vettek részt a Budapest Maraton versenyein, így megdőlt a nevezési rekord. A fő számot, a maratont Csere Gáspár és Szabó Tünde nyerte meg, ezzel ők lettek a klasszikus táv magyar bajnokai. A külföldi indulók száma szintén rekordot döntött, 96 országból 5100-an álltak rajthoz. Számos sportoló, politikus és művész vett részt a versenyeken.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint minél korábban, már 3-4 éves kortól hozzá kell szoktatni a gyermekeket a digitális környezethez, a robotokhoz. Palkovics László a MobilITy-Győr Digitális Élményközpont megnyitóján arról beszélt: megfelelő digitális környezet nélkül a vállalatok hosszú távú fejlődése nehezen lesz fenntartható, emellett fontosnak nevezte a termelékenység és innováció kérdését.

Visszahívta Jámbor Márk regionális igazgatót és etikai eljárást indított Szabó Balázs szekszárdi elnök ellen a Jobbik országos elnöksége. Az indoklás szerint Jámbor Márk egy belső körlevél nyilvánosságra hozásával kárt okozott a jobbikos közösségnek. Szabó Balázs egy párton belüli pozícióra való pályázati eljárásnál munkahelyének elvesztésével fenyegette meg egy jobbikos tagtársát. A Jobbik országgyűlési frakciója pénteken Volner Jánost zárta ki soraiból, majd Apáti István és Fülöp Erik is jelezte kilépését. A képviselőcsoport felszólítása ellenére a 3 politikus nem adja vissza mandátumát.

Az MSZP elnöke szerint a mostani jobboldali, sőt szavai szerint már-már szélsőjobboldali erőket egyedül balról lehet leváltani. Tóth Bertalan az ellenzéki párt választmányi ülésén elmondta, az ezen a napon 29 éves MSZP-t megünnepelve megerősítették a nyári tisztújításon megkezdett út folytatását. Úgy vélte: az MSZP baloldali alternatívát épít a nemzeti együttműködés rendszerével szemben. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke az egyik legfontosabb feladatként beszélt a magyar baloldal egységének és a magyar demokraták közösségének megteremtéséről.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást a szombati baji hintabaleset miatt a Tatai Rendőrkapitányság. A helyi búcsúban ketten súlyosan megsérültek, amikor működés közben kiszakadt a szerkezet egyik kabinja. Egy 28 éves férfi és egy 16 éves lány töréses sérüléseket szerzett. Az M1 információi szerint rendben voltak a hinta műszaki papírjai.

A repülőterek lezárásával fenyeget az olasz belügyminiszter, kormányfő-helyettes, ha Németország charterjáratokkal vissza akarja szállítani az Olaszországban regisztrált menedékkérőket. Matteo Salvini arra a sajtóhírre reagált, miszerint Berlin októberben több charterjáratot indít Olaszországba, hogy visszaszállítsa azokat a bevándorlókat, akik Olaszországban léptek be az Európai Unió területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. Németország cáfolta a hírt.

Francia sajtóértesülések szerint előrehozza a jövő tavaszra tervezett kormányátalakítást a belügyminiszter lemondása után az államfő. Emmanuel Macron egyik legfőbb politikai szövetségese, Gérard Collomb múlt héten távozott a posztról. Az államfő népszerűsége a mélypontjára süllyedt a volt biztonsági főnökének ügye, majd három minisztere távozása után. Az eddigi információk szerint öt és tíz közé tehető azon tárcák száma, amelyek élén változás várható.

További előrelépést tapasztalt phenjani útján a júniusi szingapúri csúcstalálkozó megállapodásai ügyében az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo két órán át tárgyalt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, majd folytatta útját Szöulba. Ezután Pekingbe látogat. Az amerikai diplomácia irányítója már negyedszer kereste fel az észak-koreai fővárost.

Összesen 6 millió 300 ezren látogattak el a most zárult müncheni Oktoberfestre, ez százezer fős növekedés az egy évvel korábbi fesztiválhoz képest. A bajor főváros rendőrsége szerint a regisztrált szabálysértések és bűncselekmények száma csaknem 9 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, 32,3 százalékkal a szexuális bűncselekmények száma mérséklődött. A vendégek 7,5 millió liter sört fogyasztottak, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

Buenos Airesben fellobbant a 3. nyári ifjúsági olimpia lángja. Ez az első olyan sportesemény, ahol az ünnepélyes megnyitót nem egy központi stadionban, hanem az argentin főváros egyik szimbólumánál, az El Obeliscónál tartották. A nemzetek bemutatásakor a magyar zászlót a cselgáncsozó Vég Zsombor vitte. A magyarok 20 sportágban állnak rajthoz.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×