eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hónap közepéig benyújtja keresetét a kormány a Sargentini-jelentés ügyében az európai bírósághoz - a nap hírei

Lemondott az egészségügyi államtitkár. Támogatja a pénzmosás elleni uniós felügyeletek közötti erősebb együttműködést a magyar pénzügyminiszter.

A hónap közepéig benyújtja keresetét a kormány az európai bírósághoz, amelyben a Sargentini-jelentés elfogadásáról szóló európai parlamenti állásfoglalás megsemmisítést fogja kérni - közölte az igazságügy miniszter. Trócsányi László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ha az uniós törvényszék befogadja a magyar keresetet, akkor egy-másfél évig tarthat az eljárás. Megerősítette, hogy a magyar álláspont szerint a Sargentini-jelentés szavazásakor a tartózkodásokat is bele kellett volna számítani az összes voksba, és így nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség.

Lemondott az egészségügyi államtitkár. Nagy Anikó azzal indokolta döntését, hogy gyermekgyógyászként szeretne tovább tevékenykedni és eddigi tapasztalatával segíteni a kormány törekvéseit a demográfiai helyzet javítására. Hozzátette: szeretne visszatérni főigazgatóként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe.

Támogatja a pénzmosás elleni uniós felügyeletek közötti erősebb együttműködést a magyar pénzügyminiszter. Varga Mihály aggályosnak tartja azonban az Európai Bankhatóság hatáskörének kibővítését. Az uniós tárcavezetők megegyeztek az adócsalás elleni küzdelem egyik eszközének, a fordított áfának a bevezetésében is, amelynek lényege, hogy az eladó helyett a vevő fizeti be az áfát a költségvetésbe.

Januártól ellenőrzik az ország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetéseket - döntött az Országgyűlés. A kormányzati indítvány a nemzetbiztonság, a közrend, gazdasági vagy közegészségügyi érdek védelmében a belügyminiszter engedélyéhez köt egyes unión kívüli befektetéseket.

Fix tarifával oldaná meg a horvát-magyar gázszállítást a két kormány, amely az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarország érdeke, hogy 2020 után, amikor lejár a hosszú távú gázvásárlási megállapodás Oroszországgal, minél több gázbeszerzési forrás álljon rendelkezésre.

Letették a Mol-csoport új székházának alapkövét Budapesten. A Kopaszi-gáton épülő, 120 méter magas, 28 emeletes Mol Campus a főváros legmagasabb épülete lesz. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy a régió leginnovatívabb munkakörnyezetét építi meg az olajtársaság.

Meghosszabbítják a hajléktalan emberek számára fenntartott nappali melegedők nyitvatartását október 15-től, az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó szabályok életbelépésével egy időben. Fülöp Attila szociális államtitkár egy háttérbeszélgetésen mondta: az országban a nappali melegedők nyitvatartása 10 órásra nő majd, az éjjeli menedékhelyek továbbra is napi 14 órában működnek.

Nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató működése és vagyongazdálkodása sem. Az Állami Számvevőszék 2013 vége és 2016 decembere között vizsgálta az állami céget.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány adja vissza a szemétszállítást az önkormányzatoknak. Gy. Németh Erzsébet a párt képviselője közleményében jelezte: a DK azt is szorgalmazza, hogy a kabinet biztosítsa a megfelelő forrásokat is, mert jelenleg évente 120 milliárd forinttal kevesebb jut szemétszállításra a korábbinál.

Valótlannak nevezte Gyurcsány Ferenc azt az állítást, hogy a vita a bevándorlás pártolói és ellenzői között van Magyarországon, mivel álláspontja szerint senki nem akarja Európa kultúráját megváltoztatni. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott: Magyarország nem a menekültek miatt van veszélyben, hanem a kormánya miatt.

Megszavazta az Európai Parlament az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó új szabályozást. A jogszabály egyebek közt fokozottabb védelmet nyújt a gyermekeknek és 30 százalékos európai tartalmat ír elő a szolgáltatók videokínálatában.

A várakozásoknak megfelelően Alexander Stubb volt finn kormányfő is bejelentette indulását az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért. A politikus hangsúlyozta: minden korábbinál nagyobb szükség van az európai értékek védelmére, amelyeket még a néppárton belül is támadnak egyesek.

Megállapodtak a német kormánypártok az úgynevezett dízelválság kezeléséről. A tervek szerint a gyártók segítenek a régebbi dízelautó-tulajdonosoknak, az autókat lecserélik vagy átalakítják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×