INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

magyar tudományos akadémia

palkovics lászló

innovációs és technológiai minisztérium

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete, valamint a Lánchíd a főváros V. kerületében.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Az innovációs minisztérium szerint valótlanságokat állít az Akadémia

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra - állítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely a Magyar Tudományos Akadémia legutóbbi közleményére reagált. Ebben az áll elakadtak a tárgyalások a minisztériummal, és fel akarják darabolni az MTA kutatóintézeteit.

Mint arról az InfoStart beszámolt, az egyeztetések elakadásáról kedd este adott ki közleményt a Magyar Tudományos Akadémia. Az intézmény szerint Palkovics László miniszter fel akarja darabolni az Akadémia kutatóintézeteit. Az MTA azt állítja, hogy a tárcavezető nem válaszolt az augusztus 23-án elküldött javaslataikra, majd a miniszter és az akadémiai elnök hétfői találkozóján

Palkovics László egy olyan munkaanyagot adott át Lovász Lászlónak, amely az akadémiai kutatóhálózat megcsonkítását és szervezeti átalakítását, valamint egyes intézmények megszüntetéséről szól.

Az Akadémia elnöksége a keddi közleményben közölte, hogy a miniszter új szempontjait megismerve a tárgyalásokat elakadtnak tekinti és az intézet feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a kormánnyal.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszában azt írta:

valótlanságokat tartalmaz az Akadémia sajtóközleménye és a tárca értetlenül áll az MTA legfrissebb nyilatkozata előtt.

Hangsúlyozták, hogy az említett dokumentum a megállapodások szerint a ma kezdődő tárgyalások munkaanyaga. A minisztérium szerint szomorú és sajnálatos, hogy "az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra, ahelyett, hogy érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálná a megkapott anyagot" .


Az InfoRádió megkereste az ügyben az érintett minisztériumot és az Akadémiát is, válaszukra várunk.

Nyitókép: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Az ITM szerint valótlanságokat állít az MTA
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018