eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Tömegszerencsétlenség okozása miatt nyomoz a rendőrség az M1-es autópályán történt buszbaleset ügyében - a nap hírei

Érdemesnek tartaná újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát az innovációs és technológai miniszter. Karszalagos tiltakozással kezdik hétfőn a tanévet több romániai magyar és német oktatási intézményben.

Tömegszerencsétlenség okozása miatt nyomoz a rendőrség az M1-esen történt buszbaleset ügyében. Szombaton éjfél körül hajtott az árokba egy busz az autópályán a Győr-Moson-Sopron megyei Lébénynél. A 15 utas közül 14 ember került a győri, illetve mosonmagyaróvári kórházba, de egyikük sincs életveszélyben. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a könnyű sérülteket megfigyelésre tartották bent. Volt, akit már szombat éjszaka megműtöttek. A mosonmagyaróvári Karolina Kórházba került 6 emberből egy kivételével mindenki hazamehetett.

Négyen meghaltak és ketten megsérültek egy közúti balesetben az 51-es főúton a Bács-Kiskun megyei Apostag közelében. A megyei rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint három autó ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között.

A kutatási és innovációs törekvéseket minél hatékonyabban támogató finanszírozási modellt tart szükségesnek az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László szerint érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát is. A tárcavezető a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén hangsúlyozta: az utóbbi években az ország nagyon sok pénzt költött innovációra és kutatásokra, ez azonban az eredményekben nem mutatkozott meg eléggé. Úgy vélte: jelenleg ugyan az egyetemek és kutatóintézetek sok szállal kötődnek egymáshoz, de más fenntartó alatt működnek, ami az anyagi és a humánerőforrások pazarlásához vezet.

Több mint 15 ezren vettek részt a Budapest félmaratonon. A szervezők tájékoztatása szerint a megmérettetésre 79 országból érkeztek, egyéniben 11 ezren álltak rajthoz. A legidősebb induló 85 éves volt. A 21,1 kilométeres távon a nőknél Kácser Zita, míg a férfiaknál a kenyai Kosgel Matthew volt a leggyorsabb. A férfiaknál a legjobb magyar helyezést Csere Gáspár érte el. A verseny miatt átmenetileg több helyen volt forgalomkorlátozást Budapest belvárosában.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum lett a legnépszerűbb magyarországi múzeum a Tripadvisor utazási portál 2018-as listáján. A rangsorolás a látogatók és felhasználók értékelése alapján alakult ki. A múzeum 2016 után másodszor lett a legnépszerűbb - közölte az intézmény. A Sziklakórház Atombunker Múzeum a budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként a második világháborúban és az 1956-os forradalom idején. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. A múzeum 2007-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Úgynevezett japán sztrájkkal, azaz karszalagos tiltakozással kezdik hétfőn a tanévet több romániai magyar és német oktatási intézményben. Bukarest a tanügyi törvény módosításával előírta, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Az oktatók szerint a kormányrendelet veszélyezteti a kisiskolások komfortérzetét, és olyanokra bízza a román nyelvű írás és olvasás tanítását, akiknek képesítésük sincs erre.

A katalán függetlenségi törekvésekkel szemben Spanyolország egységéért és előrehozott országos parlamenti választások megrendezéséért tüntettek több ezren Barcelonában. Az eseményt két nappal Katalónia szeptember 11-i nemzeti ünnepe, a Diada előtt rendezték, amelyre nagyszabású felvonulással készülnek a Spanyolországtól elszakadást képviselő erők. Korábban Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök tömeges részvételre szólította fel az embereket.

Sertéspestist észleltek Japánban. A távol-keleti szigetországban több mint negyedszázada nem mutatták ki a betegséget. A tokiói mezőgazdasági minisztérium felfüggesztette a sertéshús és a vaddisznóhús exportját. A kórokozó nem azonos a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírusával. A világ legnagyobb sertéstenyésztő országában augusztus elején jelent meg először az afrikai sertéspestis.

Megkezdődött a San Fransiscó-i öböl közelében a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék egy részének eltakarítására szolgáló berendezés tesztelése. Az eszközt egy 24 éves holland fiatalember találta fel. A projektet még számos bizonytalanság övezi, de a távlati cél, hogy mintegy 60berendezés gyártásával 2040-ig összegyűjtse a világtengereket szennyező műanyagszemét 90 százalékát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×