eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: (Fotó: Hatvani Hírlap)

Környezetkárosítás gyanújával indult nyomozás egy Hatvanhoz közeli iszapszennyezés miatt

Pusztulni kezdtek a fák egy ismeretlen anyag miatt Hatvan és Lőrinci között, egy hulladéklerakó közelében, Egyelőre nem tudni, mi történt; a Hatvani Járási Ügyészség környezetszennyezés miatt rendelt el nyomozást.

A Heves Megyei Főügyészség péntek délelőtt jelentette be, hogy környezetkárosítás bűntette miatt nyomozást rendelt el. Az ügyészség, hivatalból eljárva, soron kívül bekérte és tanulmányozta az illetékes környezetvédelmi hatóság által augusztus 28-án, a helyszínen lefolytatott hatósági ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet - írja a hatvanihirlap.hu.

Ennek tartalma szerint a Hatvan és Lőrinci települések közigazgatási határán lévő,

jelenleg hulladéklerakóként üzemelő pernyehányó déli oldalán nagy mennyiségű, részben iszapos, részben folyékony – a szaga alapján szénhidrogén jellegű – anyag terült szét.

A mocsaras, nádas területen lévő fák az ismeretlen anyag által érintett területen pusztulni kezdtek. A szennyezés közelében működő hulladéklerakó területén, a terjedő anyaghoz legközelebb szennyvíziszap tároló, illetve három lezárt olajos tároló medence található, melyek erodált rézsűin az ellenőrzéskor nem észlelték szivárgás, vagy túlbukás nyomait.

A környezetkárosítás bűntettét a Büntető Törvénykönyv szerint az követi el, aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon veszélyezteti, illetve olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota egyáltalán nem, vagy csak beavatkozással állítható helyre.

A bűncselekmény büntetési tétele – az egyes elkövetési magatartásokhoz igazodóan – legalább három évig, de legfeljebb nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A Hatvani Járási Ügyészség a nyomozás lefolytatásával a Hatvani Rendőrkapitányságot bízta meg.


Konkoly-Thege László, a Heves Megyei Főügyészség főügyészségi sajtószóvivőjével készült interjút a cikk alatt hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×