eur:
393.31
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Augusztus végén érkeznek a szeptemberi családtámogatási ellátások - a nap hírei

Eltérően ítélik meg az olasz belügyminiszter és a magyar kormányfő tervezett találkozóját az olasz pártok. Meghalt Neil Simon amerikai drámaíró.

A tanévkezdésre tekintettel már a jövő héten megkapják a szeptemberi családtámogatási ellátásokat az érintettek - közölte a területért felelős államtitkár. Novák Katalin kifejtette: a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás szeptember 3-a helyett augusztus 27-én, hétfőn érkezik a bankszámlákra. Postai úton pedig a jövő hét első felében kapják meg a jogosultak.

Meghirdette az újabb diplomamentő programot az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. A szeptember 3-án induló pályázat célja, hogy megszerezhessék a diplomához szükséges nyelvvizsgát azok, akik korábban letették államvizsgájukat és már nem állnak hallgatói jogviszonyban. A felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg diplomáját.

Magyarország tiszteletben tartja a területén elesett minden katona emlékét, azokét is, akik egykor ellenünk harcoltak - jelentette ki a honvédelmi államtitkár. Németh Szilárd, a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson, a magyar és szovjet katonák felújított második világháborús síremlékének újraszentelésekor fontosnak nevezte azoknak is megadni a végtisztességet, akik azt évtizedekig nem kaphatták meg, és jeltelen sírokban nyugodtak.

A szövetkezeti formában megvalósuló együttműködés előnyeit méltatta a Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén az agrárminiszter. Nagy István elmondta: Magyarországon 1 millió 200 ezer méhcsalád van és 20 ezer méhész tevékenykedik, hogy a szövetkezeti együttműködéssel nagyobb mennyiséggel tudjon megjelenni a piacon. Magyar méhészek állítják elő a világ akácméztermelésének 80 százalékát.

Minden eddiginél több magyar tervez külföldi munkavállalást - derült ki a Publicus intézet felméréséből. A Vasárnapi Hírek megbízásából készült reprezentatív kutatásban a megkérdezettek 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőben külföldön vállal munkát. Ez 1 millió 200 ezer főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal másfél milliót jelent. A külföldön munkát vállalni szándékozók messze a legtöbben az alacsony fizetéseket említették mint okot, de sokaknak elege van a magyarországi helyzetből, elsősorban kormány politikájából.

Olaszországban elhatárolódott a Salvini-Orbán találkozótól az Öt Csillag Mozgalom. A baloldal tüntetésre készül a tervezett eszmecsere miatt. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar kormányfő kedden egyeztet az európai migrációs politikáról.

Olaszországban kiállt a kormányfő a belügyminiszter mellett, aki ellen ügyészségi vizsgálat indult. Matteo Salvinivel szemben hivatali visszaélés, túszejtés, törvénytelen őrizetbe vétel címén indított vizsgálatot a szicíliai Agrigento ügyészsége, mert öt napig nem engedte meg több mint száz menedékkérőnek, hogy elhagyja a Catania kikötőjében veszteglő mentőhajót.

A francia külképviseleti vezetők hétfői értekezletén kezdi meg európai parlamenti választási kampányát a francia államfő. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron mindenekelőtt az Európai Unió reformjára tett célkitűzéseire fog emlékeztetni, amelyeknek legfőbb pontjai az eurózóna közös költségvetése, a közös védelmi politika, az internetes óriásvállaltok európai megadóztatása és a menekültügyi politika uniós harmonizációja.

Ismételten bocsánatot kért a pápa a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélések miatt. A írországi látogatását befejező katolikus egyházfő erről dublini szabadtéri miséje előtt olvasott fel egy nyilatkozatot a jelenlévő több százezer hívőnek. Ferenc pápa előzőleg találkozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával.

Az Egyesült Államokban meghalt John McCain arizonai republikánus szenátor; 81 éves volt. A vietnami háború veteránját, aki 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztáson, egy éve kezelték agydaganat miatt. utolsó éveiben Donald Trump amerikai elnök befolyásos bírálója volt.

Meghalt Neil Simon amerikai drámaíró. A 20. század második felének legsikeresebb és legtermékenyebb amerikai színházi szerzője 91 évet élt. Neil Simon legtöbb darabját meg is filmesítették. Jelentős siker volt a Mezítláb a parkban, a Furcsa pár és A Napsugár fiúk is. Neil Simon az egyetlen szerző, akiről életében színházat neveztek el a Broadwayn.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×