eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Ősszel is lesz nyugdíjprémium, ha a gazdasági növekedés lehetővé teszi ezt - a nap hírei

A Fidesz és a kormány nem lesz ott az ellenzéki pártok kezdeményezte rendkívüli parlamenti ülésen. Még találhatnak túlélőket a genovai híd romjai között a mentők vezetője szerint.

Ősszel is várható nyugdíjprémium, ha a GDP-bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke a tervek szerint alakul - erősítette meg a Pénzügyminisztérium. A kormány 32 milliárd forintot különített el ebben az évben erre a célra. A nyugdíjprémium összege a GDP növekedésnek mértékétől függően maximálisan 16 ezer forint lehet.

A Fidesz-KDNP és a kormány nem vesz részt az ellenzéki pártok által kezdeményezett, holnapra (pént) összehívott rendkívüli parlamenti ülésen. A Fidesz-frakció közleményében azzal indokolja a távolmaradást, hogy a devizahitelezési válságért felelős baloldali pártok egy öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizahiteleseket ezért a fellépésük hiteltelen. A rendkívüli ülésen az ápolási díj emeléséről és a devizahitel-károsultak segítéséről vitáznának az ellenzéki pártok, de a napirendet csak akkor tudnák megszavazni a képviselők, ha a Ház határozatképes lenne.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát a jövőben irányító testületről egyeztet az intézmény és az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az MTA vezetői fontosnak tartják, hogy a kormánnyal közösen létrehozandó grémium hivatalba lépéséig az eddigivel azonos módon legyen biztosított az intézethálózat finanszírozása, a személyi kérdésekben pedig érvényesüljenek a tudós testület autonóm döntési jogosítványai. Az Akadémia elnöksége ragaszkodik ahhoz, hogy a köztestület vagyona az MTA tulajdonában maradjon, a változások pedig ne veszélyeztessék az intézmények önálló és zavartalan működését.

Átadták az országos jégkármérséklő rendszer kiszolgálásához szükséges informatikai beruházást a meteorológiai szolgálat budapesti székházában. Rácz András környezetügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány kiemelt ügyként kezeli az éghajlatváltozást, ezért döntött a jégkármérséklő rendszer létrehozásáról. Radics Kornélia, a meteorológiai szolgálat elnöke az InfoRádióban elmondta: a most beszerzett szuperszámítógép segítségével az eddiginél gyorsabban készülnek el az előrejelzések, így a jégkármérséklési rendszert üzemeltető gazdák pontosabb és gyorsabb adatokhoz jutnak majd.

Újabb szivattyúkat állítottak be a Ráckevei-Soroksári Duna vízpótlására a szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella az InfoRádióban hozzátette: a folyó vízmagassága reggel 86 centiméter volt, ami mindössze 35 centiméterrel haladja meg az eddigi legalacsonyabb vízállást, és a következő napokban további apadás várható. A szóvivő megerősítette, hogy a szakemberek Esztergomnál kikotorták a medret, így ismét van víz a kiapadt Duna-ágban.

Már az iskolák több mint 60 százalékába kiszállították a tankönyveket - közölte a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán az InfoRádióban elmondta: a hónap végéig a megrendelt 12,5 millió kötet mindegyike megérkezik az intézményekbe. Hozzátette: a választható könyvek több mint fele állami fejlesztésű, és a cél az, hogy a tantárgyanként és évfolyamonként kétféle változatban készülő kötetek váltsák ki a magánkiadók könyveit. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: segédletként minden pedagógus azt használ, amit jónak lát.

A genovai mentés vezetője lát esélyt arra, hogy a következő 48 órában még túlélőre bukkanjanak a leomlott híd romjai alatt. A helyi főügyész szerint a hozzátartozók bejelentései alapján még 10-20 embert keresnek. A genovai tűzoltóság szóvivője azt mondta: addig folytatják a mentési munkálatokat, amíg minden eltűntként regisztrált embert meg nem találnak. A friss hivatalos adatok szerint 39 ember halt meg a katasztrófában. Szombaton állami ceremónia keretében vesznek búcsút az áldozatoktól és nemzeti gyásznapot tartanak Olaszországban.

Földrengés rázta meg az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát. Az amerikai földtani intézet szerint 5,3-as erősséget mért 12 kilométeres mélységben a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra. Egyelőre anyagi károkról vagy személyi sérülésekről nem érkezett jelentés.

Meghalt Aretha Franklin, a soul királynője. 76 éves volt. 8 éve diagnosztizálták nála a rákot, utolsó fellépése tavaly volt, Elton John AIDS-alapítványának rendezvényén. Ő volt az első női zenész, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 1968 és 1975 között minden évben ő kapta a Grammy-díjat a legjobb rythm and blues énekesként, összesen 18 Grammyt nyert a pályája alatt. Emellett több mint 75 millió lemezt adott el, és három elnök beiktatásán énekelt, legutóbb 2009-ben Barack Obamáén.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×