eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A vájárképzésben résztvevő egyik tanuló munkadarabot jelöl a Kökönyösi Szakközépiskola faipari műhelyében Komlón 2014. szeptember 16-án. Két évtized után Baranyában, Nógrádban és Borsodban indult be újra a hároméves vájárképzés, Komlón tizennégy fiatal tanulja ezt a szakmát. A diákok egyéves gépészeti, ács és kőműves alapképzés után sajátíthatják el a bányaismereteket, majd képessé válnak bányagépek kezelésére, szerelésére, geológiai, geodéziai, hírközlési berendezések használatára is.
Nyitókép: Sóki Tamás

Gondban vannak a magyar fiatalok

Nyilvánosságra hozták a teljes Magyar Ifjúság Kutatást, amelyből kiderül, a 15-29 évesek a jobb megélhetés reményében tartanak külföldre, többségük pedig az anyagi nehézségeket tartja a fiatalok legégetőbb problémájának.

A teljes Magyar Ifjúság Kutatás a gyorsjelentés után másfél évvel jelent meg. A 2016-os dokumentum 500 oldalon keresztül vizsgálja a magyar fiatalok helyzetét. A kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, ezúttal nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg - írja a 24.hu.

A legnagyobb probléma az anyagi nehézség

A 2016-os eredmények alapján a 15-29 évesek a fiatalok legégetőbb problémájaként az anyagi nehézségeket azonosították.

Erdély kivételével, ahol az alkohol elterjedése áll az élen, mindenhol máshol az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság, a szegénység, az elszegényedés jelenti a fiatalok szerint a fő gondot.

Elmondható az is, hogy 2001-2016 között a 15-29 éves korosztály inkább az anyagi biztonság megteremtése miatt aggódik, mintsem a munkavállalás miatt.

Iskolázottság

A fiatalok iskolai végzettségére vonatkozó adatokból kiderül, hogy az általános iskolai végzettségnél megrekedtek aránya 9 százalék, nagyobb részük (7 százalék) úgy gondolja, hogy nem is fogja már folytatni a tanulmányait.

A tanulmány szerint míg a fővárosiak negyede alacsonyabb végzettséget szerzett apjánál, a falvakban élők esetében mindössze tizedükre igaz ez, nagyobb hányaduk az édesapjáéval azonos végzettséget szerzett.

Elvándorlási kedv

A kutatás kitért az elvándorlási kedvre is. Már a két évvel korábbi jelentésben is látszott, hogy a migrációs hajlandóság az 1990-es évekhez képest már az EU-csatlakozás előtt növekedni kezdett.

A magyarok egyik legfontosabb fogadó országa Németország, a jelenlegi adatok szerint 207 ezer fő él ott, aki Magyarországon született.

A kutatás szerint a magyar fiatalok közel fele (47 százalék) dolgozna külföldön a jövőben.

Leginkább a kárpátaljai fiatalokról mondható el, hogy tervezik a külföldi munkavállalást, a válaszadók háromnegyede ezt Magyarországon képzeli el.

Legkevésbé a felvidéki magyar fiataloknak vannak külföldi munkavállalással kapcsolatos terveik.

A magyarországi fiatalok jelentős részének tervei között azonban csak időszakos a külföld iránti érdeklődés, a válaszadók harmada pár évre tervezi a közeljövőben, hogy külföldre megy dolgozni, további 18 százalék pedig csak pár hétre vagy egy hónapra. 15 százalék jelezte, hogy letelepedési szándékkal költözne külföldre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×