INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

duna

wwf

vízgyűjtő

Holtág a szigetközi Dunaszigeten 2015. június 22-én. A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság 2004-ben létrejött kezdeményezésére a Duna menti országok június 29-én ünneplik a Nemzetközi Duna Napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Európa második leghosszabb folyójának értékeire és megóvására.

Baj van a Dunával

Az árterek 68 százaléka eltűnt a Duna vízgyűjtőjén – mondta az InfoRádiónak a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Antal Alexa hozzátette: Magyarországon a kevés begyűjtött adat jelenti az egyik legnagyobb problémát.

Európa felszíni vizeinek mindössze 40 százaléka egészséges, hazánkban pedig kevesebb mint 20 százalék van jó ökológiai állapotban – emelte ki Antal Alexa. A Duna a kontinens második legnagyobb és az ország legjelentősebb folyója; 20 millió embernek szolgáltat ivóvizet és számos egyéb szerepe van a közlekedéstől elkezdve a sporton át a mezőgazdaságig – tette hozzá.

A Duna vízgyűjtőjén az árterek 68 százaléka eltűnt, melynek kiemelt ökológiai jelentősége van – hangsúlyozta a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

„Nagyon fontos tehát, hogy a maradék területet megőrizzük és megvédjük”

– jegyezte meg.

A víz keretirányelv szerint a vizeinket jobb állapotba kell hozni, de az életbe lépése óta eltelt 18 évben az államok nem vették komolyan és nem valósították meg a benne foglaltakat – mondta Antal Alexa. A hazai jogszabályi környezetbe adaptálását vízügyi szakemberek sokasága segítette, Magyarországon azonban problémát okoz, hogy kevés adat áll rendelkezésre a vizeink állapotáról. „Az első és legfontosabb lépés az lenne, hogy kerüljünk valóban tisztába azzal, hogy jelenleg hol tartunk, és milyen lépéseket kell tennünk a jövőben” – fogalmazott a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Kapcsolódó hang

Baj van a Dunával
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018