eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Raffael Sándor elsőrendű (j, vágásban), Németh Győző másodrendű (k) és Sztojka Iván harmadrendű (b) vádlott hallgatja Kónya István bírót a Cozma-ügy határozathozatalán a Kúria tárgyalótermében 2012. október 1-jén. A Kúria részben megváltoztatta a jogerős ítéletet és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította. Az első- és másodrendű vádlott jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Petre Cozma: lehetséges, hogy Sztojka megvásárolta a szabadságát

Az ügyészség és a bíróság teljes egyetértésének és olajozott együttműködésének köszönhetően szabadult ki a börtönből a vártnál négy és fél évvel korábban Marian Cozma egyik gyilkosa.

Marian Cozma, a veszprémi kézilabdacsapat román idegenlégiósa 2009. február 8-án éjszaka a veszprémi Patrióta Lokálban összeverekedett a rá támadó Raffael Sándorral és társaival. Raffael néhány perccel később a szórakozóhely előtt szíven szúrta a sportolót, aki azonnal meghalt. Az emberölésben Németh Győző és Sztojka Iván bűnsegédként vett részt. Raffael és Németh 18, Sztojka pedig 13 év fegyházat kapott. Sztojka többször interjút adott a Hír TV-nek, minden alkalommal tagadta a bűnösségét.

„Nem tudtam arról, hogy Sándor szúrt. Marian Cozma 2 óra 53 perc 24 másodperckor esett össze, ebben az időben pont a kamera engem vesz fel a felső emeleten” – fogalmazott. Az enyingi férfi szerint egyébként ő nem bűnöző, de még csak nem is agresszív.

Ennek ellenére a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Sztojka nemhogy részt vett a verekedésben és a gyilkosságban, de kétszer még bele is rúgott a földön fekvő áldozatba.

A bíróságon sem volt olyan szelíd, mint a tévészereplések alkalmával. Az egyik tárgyaláson például üvöltözött a bíróval.

Sztojka sokáig a pálhalmai börtönben raboskodott. Mintarab volt, és ezt büszkén hangoztatta. „Jó a magaviseletem, dicséreteket szerzek takarításért, Biblia-versenyekért” – emelte ki.

A Székesfehérvári Törvényszék idén június 28-án az elítélt jó magaviselete miatt fogházra enyhítette Sztojka büntetését. A törvényszék közleményéből nem derül ki, hogy a fegyházat viszont mikor és ki enyhítette börtönre. A fogházat egyébként maga az ügyész is indítványozta. Ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy Sztojka négy és fél évvel a hamarabb, akár már július 6-án szabadlábra kerüljön.

Átszállították a szombathelyi börtönbe, és a város törvényszéke július 19-én feltételesen szabadon bocsátotta, de pártfogót rendelt ki mellé. Az ügyészség ekkor sem akadályozta meg Sztojka kiszabadulását: a vádhatóság képviselője ugyanis nem élt a fellebbezés lehetőségével.

A bíróság arra hivatkozik, hogy Sztojka magatartása kifogástalan volt a rácsok mögött, és a férfinak van háza, családja, illetve munkája. Egy cég írásba adta, hogy betanított segédmunkásként alkalmazza.

Sztojka a sajtóhírek szerint egy új, nyitott tetejű BMW-vel jár, de a Marian Cozma családjának jogerősen járó 16 millió forint kártérítés rá eső részéből még egy forintot sem fizetett ki.

A meggyilkolt kézilabdázó apja azt mondta, hogy feljelentést tesz az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. Lehetséges, hogy Sztojka megvásárolta a szabadságát – nyilatkozta Petre Cozma a román ProSportnak.

Az InfoRádió megkérdezte a Vas Megyei Főügyészséget, hogy miért nem adtak be fellebbezést Sztojka szabadlábra helyezése ellen. Vassné Szele Adrienn, a vádhatóság sajtószóvivője válaszlevében ezt írta: az ügyészség azért vette tudomásul a bíróság döntését, mert az törvényes volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×