eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

A vezető halálokok az elhízásra vezethetők vissza

Továbbra sem változnak pozitívan a magyarok súlyfeleslegéről szóló statisztikák, az emberek több mint 55 százaléka súlytöbblettel és mozgás nélkül él – közölte a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. Babai László szerint továbbra is nagyon sokan halnak meg az elhízás okozta betegségek miatt, és az emberek nagy része sajnos lusta, pedig be kell látni, hogy az egészségért mozogni kell.

A lakosság több mint fele (55 százalék) túlsúlyos vagy elhízott – hangsúlyozta Dr. Babai László. A Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke kiemelte: a vezető halálokok között szereplő betegségek mindegyike visszavezethető az elhízásra:

  • szív- és érrendszeri,
  • az anyagcsere- és a cukorbetegség,
  • a rosszindulatú daganatok,
  • a magas vérnyomás,
  • az izületi és vázizomproblémák is

kapcsolatban állnak vele.

A férfiaknál második leggyakoribb halálok a vastagbélrák, 15 kilogrammos túlsúly egynegyedével növeli a betegség kialakulásának kockázatát – tájékoztatott a szakértő. Ez évente 3-4 ezer halálozást jelent – tette hozzá.

Babai László szerint az összes civilizációs országra jellemző, hogy felborult az energiabevitel és -felhasználás egyensúlya. Régen sokkal nehezebb volt ételhez hozzájutni, és az emberek mindennapja és munkavégzése pedig sokkal több mozgást követelt.

Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani – hívta fel a figyelmet a társaság elnöke, aki szerint az ember alapvetően lusta és energiaminimalizálásra törekszik. Babai László hangsúlyozta: ezt az ösztönt ésszel kell felülbírálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×