eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A migrációról tárgyalt Orbán Viktor és Donald Tusk - a nap hírei

A migráció volt a fő téma az Európai Tanács elnöke és a magyar kormányfő budapesti találkozóján. A Stop Soros törvénycsomag egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezésére szólít fel állásfoglalásában a Velencei Bizottság. Kedden folytatódnak a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia és az innovációs tárca között. A nap legfontosabb hírei június 22-én.

Elsősorban a migrációról egyeztette álláspontját a jövő heti uniós csúcstalálkozó előtt az Európai Tanács elnökével a kormányfő. Orbán Viktor az Országházban fogadta Donald Tuskot. Előzőleg a miniszterelnök a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: az Európai Bizottság egyre inkább átlépi hatáskörét, legutóbb azzal, hogy brüsszeli migrációs mini-csúcsot hívott össze. A kormányfő megismételte: azért nem vesz részt a vasárnapi tanácskozáson, mert a miniszterelnöki szintű megbeszélések szervezése az Európai Tanács elnökének feladata.

A héten elfogadott Stop Soros törvénycsomag egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezésére szólít fel állásfoglalásában a Velencei Bizottság.A testület szerint a magyar szabályozás ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, mert olyan tevékenységeket is bűncselekménynek nyilvánít, amelyek nincsenek kapcsolatban az illegális migrációval.

A költségvetési strukturális hiány javítására szólította fel Magyarországot az Európai Unió Tanácsa. A testület megállapította, hogy a tavalyi adatok szerint az államháztartási kiadások növekedése jóval meghaladta a 2017-re vonatkozó referenciaértéket, ami jelentősen eltér az előírt kiigazítástól.

Az innovációs teljesítmény további emelését sürgeti a globális versenyképesség biztosításához az Európai Bizottság. A brüsszeli értékelés szerint Magyarország teljesítménye elmarad az uniós átlagtól.

A kormány fontos partnernek tekinti a Magyarországon működő Amerikai Kereskedelmi Kamarát, amely a magyar gazdaságban jelentős szerepet betöltő vállalatokat tömöríti - mondta az innovációs és technológiai miniszter a kamara üzleti fóruma után. Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladatait bemutatva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány tervei szerint 2022-re Magyarország a GDP 1,8 százalékát fordítaná kutatás-fejlesztésre, innovációra.

A biztonságos növekedés és a családok költségvetésének tartja a 2019-es büdzsét a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádióban azt mondta: 2019-ben 2000 milliárd forintnál is több jut a családok támogatására. Hozzátette: 2019-ben is változatlan feltételek mellett lehet igényelni a családok otthonteremtési kedvezményét.

Kedden folytatódnak a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között.A tudós testület célja, hogy a kutatóhálózat működését közvetlenül biztosító összeg, benne a kutatói bérekkel az MTA kezelésében maradjon. A testület arra is garanciát kér, hogy a tárcához kerülő pályázati források szakmai felügyelete továbbra is az Akadémiánál maradjon.

Győzelmeként tekint a letelepedési kötvények megszüntetésére a Jobbik. Az ellenzéki párt közleményében azt írja: a kormány az alaptörvény módosításáról szóló szavazás előtt egy nappal nyújtotta be a kötvények megszüntetéséről szóló előterjesztését, amely szinte szó szerint megegyezik az ellenzéki párt 2016-os előterjesztésével. Az LMP az összes engedélyt visszavonná és elszámoltatná azokat a cégeket, amelyek 150 milliárd forintot nyertek az üzleten.

Véget ért a görög válság - jelentette be Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos. Az európai hitelezők 10 évvel meghosszabbítják a régi kölcsönök nagy részének lejárati idejét, és az adósságteher könnyítésére más adósságtörlesztési engedményeket is nyújtanak. Görögország az utóbbi 8 évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatásban részesült, cserébe megszorító intézkedések sorát kellett végrehajtania.

A kitermelés mérsékelt emelésében egyeztek meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai. A nagy olajfogyasztók, köztük az Egyesült Államok, Kína és India sürgette az OPEC-tagokat, hogy növeljék kitermelésüket, nehogy hiány alakuljon ki a piacon és elszaladjanak az árak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×