eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megalakult a negyedik Orbán-kormány - a nap hírei

A tisztán állami hatáskörbe tartozó fejlesztésekben is együttműködik a főpolgármesterrel a kormány. Újabb iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban, tízen meghaltak.

Megtartotta alakuló ülését az új kormány. A kabinet megalkotta a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló rendeletét, valamint memorandumot fogadott el a kárpátaljai magyarság védelméért. Előzőleg a parlamentben letették az esküt a miniszterek, és megalakult a negyedik Orbán-kormány. A kabinet tagjait bemutató beszédében Orbán Viktor ismét arról beszélt, hogy a migráció jelentette veszélyek miatt szükség van a védelmi képességek erősítésére.

Az MSZP szerint egy Európa-ellenes kormány alakult, amely szembe megy azzal az értékvilággal és társadalommal, amely az Európai Uniót választotta otthonának. A Demokratikus Koalíció szerint a tárcavezetők nem az országot, hanem Orbán Viktor miniszterelnököt fogják szolgálni. A Jobbik úgy látja, hogy a Fidesz maga a nemzetbiztonsági kockázat.

A tisztán állami hatáskörbe tartozó fejlesztésekben is együttműködik a főpolgármesterrel a kormány - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Tarlós István főpolgármester szerint így szorosabb és jobb lesz a kapcsolat, mert az eddiginél jobban bevonják a városfejlesztéssel kapcsolatos kérdésekbe a főpolgármesteri hivatalt.

Kedvezőtlennek tartja Budapest számára a fővárost is érintő új kormányzati struktúrát két ellenzéki párt. Horváth Csaba, az MSZP képviselője azt mondta: Tarlós István feladta Budapestet, mivel a jövőben az illetékes államtitkárság felel majd a főváros tízéves fejlesztési tervéért. Gál József, az LMP fővárosi képviselője arról beszélt, hogy a létrejövő Budapest-államtitkársággal Tarlós István elveszíti a fejlesztéshez kapcsolódó jogosítványait.

Kilép a Párbeszéd parlamenti frakciójából a liberális Bősz Anett. A Magyar Liberális Párt politikusa munkáját függetlenként folytatja. A döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt másfél hétben azt tapasztalta, partnereik nem teljesítik az előzőleg szóban, illetve írásban vállalt kötelezettségeiket. Kilépése azt jelenti, hogy a Párbeszéd képviselőcsoportja megszűnhet, ami miatt újra kell osztani az összes bizottsági helyet.

További intézkedéséken és újabb lépésen dolgozik a kormány a levegőminőség javításáért - reagált az Agrárminisztérium az Európai Bizottság döntésére. A brüsszeli testület 6 tagállam, köztük Magyarország estében fordul az Európai Bírósághoz a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt.

A Készenléti Rendőrség parancsnoka, Balogh János lehet az új országos rendőrfőkapitány. A jelöltet szerdán hallgatja meg a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága.

A közszférából 70 ezer munkavállaló hiányzik az érdekképviselet számításai szerint. Ezzel 10 százalékos az ágazatban a munkaerőhiány - mondta az InfoRádiónak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Rövid távon, viszonylag kevés pénzből megvalósítható kérésekkel fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az új kormányhoz. Szűcs Tamás, ügyvezető elnök közölte: a kérések között szerepel a pedagógushiány enyhítése a nyugdíjasok foglalkoztatásával. Az érdekképviselet kéri azt is, hogy a béremelés utolsó elemét az alapbérbe építve fizesse ki a kabinet.

Rendszeres májfunkció vizsgálatot javasol a Richter Esmya nevű gyógyszerével kezelt betegeknél az Európai Gyógyszerügynökség. Az illetékes bizottság ajánlása szerint a készítményt tilos olyan nőknek szedni, akiknek a májával bármilyen probléma van. A testület decemberben azért indított vizsgálatot, mert a nőgyógyászati készítménnyel kezelt négy páciensnél súlyos májkárosodást jelentettek.

Kiengedték a kórházból Szergej Szkripalt, aki március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést. London gyilkossági kísérletnek tartja az egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezését, és Oroszországot tekinti felelősnek, Moszkva azonban tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Az Egyesült Államokban a legutóbbi jelentések szerint tíz halálos áldozata és több sebesültje van a texasi Santa Fé középiskolájában elkövetett lövöldözésnek. Az áldozatok többsége valószínűleg diák. A rendőrség őrizetbe vette az iskola két diákját, az egyikük a gyanúsított. Az idén ez volt a 22-ik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Havanna közelében. A kubai állami média jelentése szerint a felszállást követően 113 emberrel a fedélzetén egy Boeing 737-est ért baleset. A kubai elnök bejelentette, hogy a szerencsétlenségben sokan vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×