eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Másfélszeresére nőtt a melanómás esetek száma Magyarországon

Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, a daganatos betegségek közül ez a mutató nőtt a legnagyobb mértékben - közölte a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Holló Péter azt mondta, a melanoma az emberi szervezetben előforduló legveszélyesebb daganat, leginkább az egyszeri leégések miatt a bőr festéket termelő sejtjeiből alakul ki. A daganatok hetven százaléka újonnan, mintegy harminc százaléka pedig már meglévő anyajegyekből jön létre.

Kiemelte, nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, mert saját magunkon könnyebben észrevesszük, ha a már meglévő anyajegyek, foltok színe, mérete, alakja megváltozik, vagy ha új elváltozások jelennek meg a bőrünkön. Emellett évente egyszer érdemes orvossal is megnézetni a bőrünket - tette hozzá.

Elmondta, a világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezők és a gyermekek a legveszélyeztetettebb csoportok, de mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét.

Kitért arra is, a szolárium mértéktelen használata a bőr korai öregedéséhez, károsodásához és daganatok kialakulásához vezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×