eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Magyarország ellen is pert indít az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt - a nap hírei

A versenyképesség növelése mellett a digitalizáció fontosságáról beszélt a kijelölt pénzügyminiszter. Megvédi Brüsszel az európai cégeket az Irán elleni amerikai szankcióktól - jelentette be az Európai Bizottság elnöke.

Magyarország és 5 másik uniós tagállam ellen is pert indít az Európai Bizottság a magas légszennyezettség és a megfelelő intézkedések hiánya miatt. A testület nem lát kellő garanciákat arra, hogy a magyar kormány által benyújtott intézkedési terv valóban hatékonyan tudja csökkenteni a levegő szennyezettségét, különösen a szálló por határérték feletti mennyiségét. A Greenpeace Magyarország felhívja a figyelmet, hogy évente több mint tízezer magyar hal meg a rossz levegőminőség miatt. A környezetvédő szervezet azt várja a kormánytól, hogy tiltsa be a súlyosan egészségkárosító lignit lakossági használatát, az illegális hulladékégetést, és korlátozza a szennyező dízelautók használatát.

Felszólította Magyarországot a szeszes italok diszkriminatív adóztatásának megszüntetésére az Európai Bizottság. A testület véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok kedveznek a helyi termékeknek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. Úgy véli: uniós jogba ütközik, hogy a pálinkánál és olyan növényi eredetű italoknál, amelyeknél a nemzeti termelés jelentős, Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól. Ha Magyarország két hónapon belül nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet. A nemzetgazdasági tárca szerint a szabályozás nem sért uniós előírásokat és továbbra is elkötelezett az egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozása mellett.

Nem ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely kizárja a kisvállalkozások alanyi áfamentességének visszamenőleges választását - mondta ki ítéletében az Európai Bíróság. Egy internetes kereskedelmet folytató cég és a NAV jogvitájában eljáró nyíregyházi bíróság kérte az Európai Bíróság állásfoglalását. A testület megállapította, hogy az uniós irányelvvel nem ellentétes az a nemzeti szabályozás, amely az adóalanyokat akkor is kötelezi gazdasági tevékenységük megkezdésének bejelentésére, ha az ebből származó bevételük nem haladja meg az adómentességre jogosító felső értékhatárt.

A versenyképesség és a termelékenység javítását tartja a következő évek legfontosabb feladatának a kijelölt pénzügyminiszter. Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetem versenyképességi konferenciáján hozzátette: ehhez a magyar kis- és közepes vállalkozások versenyképességét is növelni kell. Hangsúlyozta: fontos, hogy a digitalizáció egyre nagyobb teret nyerjen a gazdaságban, ennek ellenére a készpénzforgalom jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. Mint mondta: ezért el kell érni, hogy a sárga csekkek tűnjenek el a pénzforgalomból.

Az Európai Unió továbbra is támogatja a Nyugat-Balkán integrációs törekvéseit, az érintett államok pedig megerősítették elkötelezettségüket a csatlakozás mellett. Erről Szófiában közös nyilatkozatot fogadtak el az uniós és a nyugat-balkáni országok vezetői. Angela Merkel német kancellár arról beszélt: az Európai Bizottság 2025-öt említ, de szerinte nincs értelme céldátumot megjelölni a csatlakozásra, mert az időpontot a felkészülés mértéke dönti majd el. Közben a Varsóban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismét a nyugat-balkáni országok európai integrációs folyamatának felgyorsítását sürgette.

Megvédi Brüsszel az európai cégeket az Irán elleni amerikai szankcióktól - jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a szófiai uniós -Nyugat-Balkán-csúcs után azt mondta: pénteken aktiválni fogja az Európai Bizottság azt az úgynevezett blokkoló rendeletet, amely megtiltja az európai cégek számára, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak. A tanácskozáson az is elhangzott: az Egyesült Államok távozása ellenére valamennyi uniós tagállam kiáll az egyezmény mellett.

Visszavonta az állampolgársági törvény Magyarország által bírált módosítási javaslatát Petro Porosenko ukrán elnök. Az indítvány értelmében egyebek mellett megfosztották volna ukrán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik részt vesznek más országok választásain, illetve külföldi útlevelet használnak ki-, illetve beutazáskor az országhatáron. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség üdvözölte az ukrán államfő döntését, mert a törvényjavaslat több millió ukrán állampolgárt érintett volna hátrányosan.

Tovább terjed a kanyaró Kárpátalján, az utóbbi napokban 36 tanuló betegedett meg a rahói járás egyik iskolájában. Az év eleje óta már több mint kétezer ember fertőződött meg, túlnyomó többségük 17 év alatti gyerek. Magyarország kedden újabb oltóanyag-szállítmányt adott át az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének. A több mint 180 millió forint összértékű rakomány 15 ezer adag kanyaró ellen is védő kombinált oltóanyagot is tartalmazott.

Vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet a kongói ebolajárvány miatt. A bizottság arról határoz, hogy nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet hirdet-e, ami nagyobb nemzetközi beavatkozást tesz lehetővé. Kongóban már három egészségügyi zónát érint az ebolajárvány, a vírust már a tartományi székhelyen is azonosították. A WHO eddig 42 megbetegedést és 23 halálesetet jelentett az országban.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×